2021 理大 MPT 物理治療碩士 申請/面試 你問我答!

1001 回覆
45 Like 25 Dislike
但外國讀都有好多唔好既地方
講真 英文都真係一大考驗
Placement可以好難又可以好簡單
巴打報過英國邊間
我諗兩樣都會睇 我果陣就all in ge 乜都有
唔係相關學科嘅話 點先讀到佢要求嘅生理學同解剖學?
自己搵吓資料都會知啦
PolyU website有寫
出左interview未?好似今個星期
喺ngo同ha度做有咩主要差別?
我果年無問 但會有情境題 都就病人問題你會點處理
但都係唔太需要textbook knowledge
又d physio既understanding會幫到手答問題
但你話問你邊舊肌肉邊度attachment就應該唔會問得咁details
我印象中上面有講過 追下
如果冇相關physio知識可以點prepre
其實都係common sense 你可以搵一兩個condition睇下 了解下 咁可能可以give example when you have interview 但唔好睇最簡單既ankle sprain and ACL reconstruction 因為個個都識
知唔知係咪淨係出一round
本身唔係好熟pt 想問下師兄香港pt點落後法?
封email 係點架
Ching 咩background
幾時in
讀緊,有咩幫手
Ching 介唔介意分享下你啲同學大概既background想知佢傾向收咩學生
大戶有
Nursing, sports, Kinesiology

散戶有啲
Social work, gerontology, pure science, biomechan Eng, biology 之類
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞