2021 理大 MPT 物理治療碩士 申請/面試 你問我答!

1001 回覆
45 Like 25 Dislike
巴打undergrad 1st hon/second up?
知唔知道收到offer嘅人有冇fresh grad?定係多數都有工作經驗?
應該半個月內就會出interview通知 好快!
但唔知今年會唔會因為covid問題有唔同
1st hon
有fresh grad
兩樣都得 但當然做PTA感受到見識到既野比較多
我想當年義工同PTA都有做
義工既話 你可以去啲醫院同埋ngo既website check下
但我覺得COVID問題可能少左好多做義工既機會
今年既安排唔知道同以往既係咪一樣
以往既係有group in 2個interviewer對十個
大約20-30mins 當中包括每人30秒至1min既自我介紹
自我介紹之後 就有兩條問題 一中一英
有individual in 2個interviewer對一個 大約5-10mins
內容問題有中有英 因為佢要你識講廣東話
咩義工都好 總之你自己可以有得著
又related到點樣幫到你認識physio同準備去讀physio
探訪老人/醫院入邊既義工部又好
總之可以有個機會俾你自己有反思既空間
-------------
PTA通常都真係有牌既 其實degree holder搵PTA好難
我當年搵左三四份 in左兩三份 都因為學歷太高無人請
oh thanks for sharing!!
義工真係相對難搵左 連相關嘅course 都少左開班

btw 巴打你嗰陣in 嘅係 full time 嘅pta?
yes full time ah in HA
所以都要睇下係咪related degree + GPA
我自己個人覺得最好係入醫院做
好難揾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞