薄扶林大學討論區(37) 瘋狂討論hall results

1001 回覆
12 Like 3 Dislike
work
+1
突發engine出晒星星
有冇人讀過HU9065 咁撚多reading要睇
有冇人讀過 CCST9062 CCST9063?
想知呢兩科點樣
唔知欺凌者睇唔睇到,我相信欺凌人嘅人一定會有報應,有良心嘅就認咗佢
講明先,我唔係因為係狗仔女比人欺凌,只係一個無辜嘅學生,但就比三個女同學誹謗同人身攻擊,言語欺凌,佢地可能仲有傳啲好難聽嘅謠言出去。我今次企硬追究到底,係唔想比班欺凌者得拯,希望佢地真心知道自己做錯咗。
如果係真嘅掉返轉你有冇證據/錄音佢地誹謗你?到時你唱佢地又得 告佢地都得 加埋呀唔好輸俾呢啲臭閪
有冇巴打知道HKU physio 要點先去到睇
喺上年十月頭,有個女仔wtsapp就好友善關心我情緒問題就話同我食飯同埋要同另一個女仔做功課就約喺智華study room,去到仲有一個女仔喺到,跟住其後比三個女仔不斷言語欺凌,我淨係同其中一個之前見過一次面其他都冇見過,佢地根本唔熟我,佢哋講咗好多好難聽嘅說話,我當時因為本身負面情緒同埋啱啱升上嚟乜人都唔識驚得罪佢地於是唔敢出聲一直聽仲同其中一個食飯,嗰陣一入去智華study room,我望住其中一個做野想等佢開口,佢特登講說話比我聽「望住個mon睇住我做野真係壓力大㗎姐」咁我驚佢唔中意我就玩手機,另一個就話「超!都唔理人嘅哈哈哈哈哈」,好明顯係玩緊我,跟住淨係見過一次嘅嗰個女仔都嚟埋,就開始三個人嘲笑含沙射影攻擊我。佢地三個人喺到笑笑笑,作啲我冇做過嘅嘢令我情緒變得更加嚴重,話我係臭雞,酒店床上傾project,請槍,話我啲朋友係姣婆,「你個樣係咪一定要係咁姐」「你個樣好頹,就好似佢地兩個咁頹哈哈哈哈」「咁慘呀,咁辛苦呀!」「你真係好蠢喎!你真係好慢喎!」我話我唔開心,佢地就圍住話「係咪失戀呀哈哈哈哈哈哈」

嗰時本身因為開學轉環境壓力大諗住去睇cedars counseling,佢地話「係呀!你痴線㗎!係呀!你問題兒童嚟㗎!你真係痴線㗎!」,佢哋仲笑我少朋友,嗰陣我好驚得罪佢地,加上情緒問題,覺得自己有錯唔敢反抗,佢地先會咁樣夾埋玩我,我返到屋企喊咗好耐,去到第二日做咗啲傷害自己嘅行為,跟住就因為咁屋企人收我手機,我就與世隔絕咗一日。

跟住迫住要上堂,其實我好唔開心但都要扮冇野,之後每次上完堂情緒變得更加嚴重,個心跳得好快,手震腳震,每次都驚自己講錯野喺到自我批評,又喺到諗佢地有冇言語攻擊我,因為我當初未約出嚟覺得佢地好好人,點知一約出嚟咁惡,令我覺得自己好傻好蠢,人地唔中意自己都唔知仲信佢地係好人,令我分唔清邊啲人對我真係好,我每一句都要深思熟慮諗好耐,嗰時有情緒問題仲要上堂迫住同人溝通,其實好好好辛苦好似透唔到氣咁,跟住見到我托頭佢地又跟住我托頭,我present嗰陣佢地又喺到嘲笑我,個情況變得越嚟越嚴重開始笑唔出,唔太敢講野,去到最後已經係上唔到堂。我開始日日喊,成日諗起件事放唔低,食慾減少,短時間瘦咗好多同埋好敏感,有一段時間仲對港大校園有陰影,有次仲喊咗成日眼淚不停流,呢種負面情緒過咗幾個月嘅治療先消失,比咗好多錢睇醫生,佢地呢班欺凌者應該唔知搞到我咁樣。

我今次勇敢講出呢件事,係想話比佢地知,比人欺凌絕對唔係我嘅錯,錯嘅係佢地呢班目中無人嘅欺凌者,當佢地有一日比人咁樣對待,我諗佢哋就會明白我嘅痛苦,希望佢地會明白言語同行動嘅重量,做一個人品同學業兼得嘅學生,真係冇諗過我入到嚟會搞到咁,好失望。我而家好嬲呢班人,我淨係想佢地同我講聲對唔住。
加油永遠支持你佢地一定有報應!
佢地有兩個都係大肥婆,一個瘦。我唔係因為體重比人針對呀,我本身個時都情緒唔太好,冇乜點食野,變到好瘦。
雖然成日講話被欺凌嘅人本身都實有唔妥,但睇返你成件事,似係嗰三條友見你唔敢反抗而專登恰你,都幾賤格
經cedars會幫你
欺凌者,大仙,全部死全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞