我破咗個文青處,但佢唔肯同我一齊。//《偏偏喜歡你》2

644 回覆
429 Like 3 Dislike
唔係又想翻兜青青嘛毒撚樂
文呀 我要文呀
pish
push push
今晚仲有冇更
「女神真係咁好咩?」

阿樂思考:

「做咩突然咁八卦嘅你?如果你鍾意食榴槤,你會好鍾意。但如果你唔鍾意,咁就點都覺得臭。

好,點會唔好呢,我鍾意嘅,當然係好㗎啦。」

「咁如果你唔鍾意,撇開一切,咁仲好唔好?」

青青真想知道,如此被堅定地喜歡的女子,其過人之處。

「好嘅。」

Tanya又靚又可親,何有不好?主要是,阿樂從認識她開始,已經喜歡她,實在不知道如何撇除一切情感來思考。

青青突然大歎氣,再打了一個嗝:

「Oh,Sorry……不如放過自己啦,好唔好啊?」

但是,人清醒,難感性。

「你搞咩,好似飲醉酒咁?」

阿樂覺得青青的勸導有點神智不清;她答:

「我似係打完飛機聖人Mode緊。完了吧,放低女神啦。」

他不可置否:

「你都識講佢係女神,女神?永遠都喺神壇上面,落唔到嚟㗎啦。」

她懷疑:

「講呢啲,如果俾你追到佢,就即刻唔係咁講啦。如果你哋拍拖,佢就即刻墮入凡塵,就唔係神㗎啦。」

「如果佢同我一齊到,咁佢都唔需要係神,佢只需要係我女朋友。」

阿樂永遠相信自己會珍愛Tanya,其實,非常浪漫。一個故事止於沒有答案的情節,譬如得不到心上人,那麼記憶中的她永不摻雜柴米油鹽、爭吵決裂,則永遠美麗動人,像一個死在22歲的美人。

「講起呢啲說話,就一套套、一套套咁。」

青青調侃他,但內心很羨慕Tanya;除了Tanya有這忠心的追隨者,阿樂和她也算是真的好聚好散,二人在對方心中的形象將一直停留在最初、最好的感情高峰點。

這,應該算是單戀的好處嗎?

「我好想嗰個男仔唔鍾意佢,然後,我就可以繼續喺佢身邊。」

阿樂坦露心聲,他也鄙視自己的小心眼。

青青反問:

「你唔想佢幸福咩?」

「想啊。但係,佢幸福咗,咁我就唔幸福啦……Sorry,可能係我太自私啦。」

阿樂苦笑,他竟也有自己的考量;青青明白,也隨他笑:

「不守兵道喎你。」

「Sor,退咗半場疫啦我!」他已無當兵的資格,這次和之前都不同,因為他上個月已經表白,心意太明顯了。

如若如今Tanya有男友、卻仍留阿樂在身邊替她奉獻,她在他心中的美好形象也會剝落。

「OKOK。」

「真啊。佢因為其他人幸福,我會戥佢開心,但我自己絕對唔會開心。」

阿樂理直氣壯。不是愛不夠的問題,這純粹是人性吧,單戀的困境。

「好坦白。」

「對住你咋嘛,佢又唔會聽到嘅。如果我對住佢,我當然會好似、好真心咁講句『祝你幸福』;但我係唔會祝『佢哋』幸福。」

阿樂吃了誠實豆沙包,講出了最後的真心話。

女神幸福?好。

女神因別人幸福?好……吧。

女神和別人在一起而幸福?嗯。

「明嘅。」

青青也會祝Matt幸福;可是,說到底,她境界不足,温柔、厚道又有何用。

他們隨即結束對話,已沒有意義繼續。

阿樂不敢問青青:

「我係咪好小氣?竟然唔願意祝福Tanya同鍾意嘅人?係唔係如果我愛佢,就應該祝福哂佢所有嘢呢?」

但是,他卻確實這樣想。傷口仍是一潭血的爛肉,無法無視,無法直視,豈可假裝什麼都沒有事地穿上白衣。他愛她,但是,他因而心胸狹窄,他的愛使他祝福她,卻不夠他包容她的新貴。

可是,誰又在乎他的想法呢。

- - -

多隔幾日,Tanya約了阿樂出來,吃一個下午茶:

「有個好消息同你講。」
等等仲有
你要我說多難堪 我根本不想分開
為什麼還要我用微笑來帶過
我沒有這種天份 包容你也接受他
「有個好消息同你講。」

「好吖,照舊啦。」

阿樂大概知道Tanya想說什麼,他本來不想赴約,但如果不去,他又不太甘心;而且,多看她一眼是一眼吧。

見面,Tanya神秘兮兮地對阿樂說:

「我呢——出Pool啦!我男朋友叫阿賢。」

她給他展示「阿賢」的照片——看起來很乖,挺清秀、和善,戴着和青青同款的文青眼鏡。

「恭喜你啊。」

阿樂保持微笑,為Tanya笑得如此甜蜜而高興,但又有些啞言;Tanya眼眨了眨:

「你係第一個知呢件事嘅人!都係第一個見到阿賢係咩樣嘅人。」

看來,阿樂在她心裏,還是有一定的位置的,他自喜,下一秒又覺得太卑微了。只好轉移話題:

「做咩啊,今次唔Po story嘅?」

過往,Tanya常常放閃。她說:

「穩定啲先啦,廢事分手咪好樣衰囉——當然啦,我BB咁好,我就唔捨得同佢分手嘅。」以莞爾地笑作結。

「係啊?」

阿樂不知怎樣回覆,他感覺到自己的臉部肌肉已經硬化,明明在吃熱的麵線,人卻慢慢地僵凍。

「係啊。不過呢,上次我咪話想佢拖住我嘅,你估最後點?」

Tanya喜悅地以熱情之姿分享。

「估唔到啊,你開估啦。」

阿樂假裝疑惑——一係拖咗,一係冇拖囉……有咩好估。

「佢冇拖到囉,竟然好老土咁送花親口表白,最後佢成日人呆哂,要我拖返佢轉頭添。然後佢先反應到,真係好遲鈍囉……」

但她明明臉帶笑容,毫無抱怨的感覺。

「幾浪漫吖。」

阿樂評論。他有些不快,但是,又有些安心。

她走了,她實切地成為了別人的女友,他就不用再有莫名的期盼。

其實喜歡一個人不可怕,可怕的是,希望對方也有同樣的情感,這種期許蝕骨,付出和收穫的天秤若不對等,情緒自然傾瀉。慢慢,愛人的心若得不到滿足,欲求則因不滿、而產生巨大的負面情緒。

這頓下午茶在Tanya傾訴種種細節之下結束,他們站起來,Tanya主動請了阿樂食飯,說這是出Pool飯,並輕輕說:

「麻煩咗你咁耐,辛苦你啦。」

外出餐廳,她又講:

「其實約你出嚟,仲係有嘢想送俾你㗎。」

「係?」他驚奇。

「嗱。」

Tanya單肩袋裏拿出一張很大的卡紙,用包裝紙包着,遞給阿樂:

「小小心意啦,識你咁耐,都冇送過啲咩俾你。之後,應該會少揾你啦,我男朋友唔鍾意我成日見男仔,就算係你都冇例外……

但係,你有咩需要都隨時揾我啦,我會覆機㗎。」

她難得臉上沒有笑容。他努力消化,明白這次她談戀愛,他們亦不能像以前那樣親密。這是在給他放下的契機嗎?

「好啊。送你返屋?」

「唔洗啦,我約咗——佢啦。」

Tanya含蓄地說。

「佢」。那個「阿賢」已有了代稱,就算不是姓名、䁥稱,仍然讓阿樂覺得很刺耳,因為他只是、永遠只是「樂仔」。

但別人,可以是少女臉紅時說的一句「佢」。

阿樂深呼吸:

「好啊,再見。」他目送她去車站的背影,不再似往常一樣陪她等車。

Tanya多走兩步,又回頭:

「喂喂,樂仔,多謝你。」

「客咩氣。」

他原本痴迷、落寞的眼神忽然回魂,怕她發現他的凝神。

阿樂一直拿着那張大卡紙回家,他沒有袋,又不想隨便拆開,不想毁爛包裝紙。

回家,他到房打開這份由Tanya贈送的禮物,小心翼翼地撕開花紙上的膠紙。

攤開。看見這是一張粉藍色的卡紙,頂部大大隻地寫着:「全世界最好嘅兄弟——林子樂」

Tanya以少女字體描述阿樂的「好」、他們二人之間的回憶。

阿樂一行行地看着。

姓名:林子樂
住所:無時無刻都近我嘅神秘地方
喜好:做貝多芬
願望:有人講得出佢Figure啲名

Tanya又在旁畫了一個卡通男生,是他的面部特徵,尤其鼻子大。

阿樂笑着反了一個白眼:傻女。

第一次同你講嘢,你都唔理我嘅,如果唔係因為四七互片要同你一齊企櫈,我都唔敢再同你傾偈,估唔到,你大聲嗌,都可以咁大聲。

旁邊有一張他們花臉貓的相片。

他們曾一起玩過中大書院的迎新營,他們在那裏相識。阿樂少話得可怕,其他人都覺得他很毒,是Tanya慢慢撩他說話。同組的人見阿樂慢慢健談,就與他越來越Firm。

有一次,我哋幾狼狽,明明好哋哋食完飯諗住行落山㗎嘛,點知突然落雨。好彩我塊臉同個袋都冇點濕啫!

他們曾一起在校園遊蕩,某日於晴天下散步,突然下起陽光雨,他用兩手擋住她的頭,好等她護着皮造的手袋。

難得睇戲瞓得着,就係陪你睇……我宜家淨係記得大概係講一個名人嘅故事咋!不過瞓完又幾精神,就即刻有胃口啦。

他們曾一起看電影,難得地是阿樂選擇的戲,Tanya看到一半已經沉沉睡去,如同場內大部分的觀眾一樣。放映完畢,她又雀躍地說自己想食某間出名的茶餐廳。

我想去南生圍影相,點知我哋去錯入口,搞到要行泥路添。但係,你真係影得我超級、超級靚,要頒返個最佳攝影師俾你!

旁邊有一張他們在婚紗橋上的合照。

他們曾一起去過南生圍,那是一個剛下完雨的夏季,泥有些黏濕。走到婚紗橋時,她白色的鞋子邊沿已是充滿草葉味的綠泥,她說:「都着咗成年,唔緊要啦。」

PSYC2XXX,我哋一齊Reg,好彩冇爛到Grade咋。

他們曾一起Reg過同一科,一起走堂忘記各測驗的Deadline,一起模仿教授甩甩卡卡的英語,一起觀望在禮堂後排吃杯麵的頹Tee男。

……

長篇的文字裏,夾雜不同的相片,有些是表情誇張的醜照,當Emoji那樣使用,Tanya特別備註:

美女崩壞圖,切勿外流!
阿樂笑。

Tanya寫了很多他們之間的點滴。忽然,因時間而打上馬賽克的舊事忽然清晰,阿樂像回到了舊時。

但他知道,他們,再也不是他們。

正常的她,是不會寫那麼多字贈他的。

阿樂往下看:

多謝你,樂仔。

願你快樂,身體健康,學業進步,萬事如意。呢一啲老套嘅祝福,大概係我可以送俾你嘅最後禮物。

多謝你包容我嘅任性野蠻;多謝你陪我行過完全冇光嘅夜路;多謝你願意同我做好朋友。

對唔住,有時實在忽略你感受,好多嘢我都唔知點講。

總之,希望你幸福。

你永遠都係我最好嘅兄弟,希望你快啲幫我揾返個阿嫂嚟照顧你啦!

阿樂翻轉卡紙的背面,Tanya畫了他們二人的剪影。
Tanya要強迫阿樂退役了
加咗舊post 575正皮嘅更

聽日831,唔更,後日double。
有啲事情發生咗、成為「不被認可」嘅歷史,
但希望身處時代嘅我哋記得。辛苦大家了。

如果大家鍾意呢個故事,都可以留下一個小小嘅正皮或follow,感謝支持
樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
其實喜歡一個人不可怕,可怕的是,希望對方也有同樣的情感,這種期許蝕骨,付出和收穫的天秤若不對等,情緒自然傾瀉。慢慢,愛人的心若得不到滿足,欲求則因不滿、而產生巨大的負面情緒。

好明白嗰種滋生負面情緒,最後對住自己鍾意嘅人發洩出嚟,互相傷害嘅過程

但願經歷過咁多後,今次唔會傷害鍾意嘅人

between我是來推文的,加油
如果tanya衰到盡唔理毒撚樂都無禁sad

佢整卡果下令件事好似更加悲劇
寫卡呢下真係一鳩打沉阿樂
好地地食餐出POOL飯咪算
寫卡好似仲更加殘忍
Lm
咁俾心機整張卡,其實tanya 都真係中意同佢做朋友既,不過一直利用埋阿樂中意佢呢一點
呢度送張卡寫到明都好,至少可以等佢真係死心
我覺得Tanya 明佢唔可以再阻住阿樂喎
其實阿樂都算比Tanya honourably discharged.

我覺得對大家都好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞