醫管局護士學校en

748 回覆
6 Like 6 Dislike
有無人已經收到email 知道讀十月定二月班未?
收到啦 5:40 send嚟
你十月定二月!!我二月
唔係報果陣自己揀埋架咩
我都二月啊
我報10月但比咗二月我,可能唔一定會係自己報嗰個
我都係2月
收唔到嘅,養和係你地最後機會
浸會應該遲啲都會開
我係21號2點-4點
我係21號
如果想駛返上去讀rn邊間易啲同埋有咩途徑
唔收仔
今年仲少
我自己覺得ou twc en比較易, 因為呢2間嘅教學摸式較着重理論知識,比較貼合一般cu poly u kong u嘅教學模式,亦有機會上番twc senior(得self-finance 36萬3年),ou而家應該冇得比non jupas報bachelor of nursing

至於讀護校可以選擇唔少嘅conversion course,我冇喺呢方面揾過太多資料,我知道ou、bu、kong u space都有 en->rn嘅conversion course。都多人競爭,因為好多在職en排緊隊上rn。en course我會排養和第一,因為養和較同行高人工,又有生活費。有傳ha en係冇qf 認證,唔係hd,咁升上去較麻煩,你要自己check番。

最正路大約係咁,另外bu rn47萬五年,明愛rn讀五年,呢啲比較唔推薦。如果中英有33就搏下ha rn,又或者你有恆心讀書hkcc health studies同 Kong U space嘅 nursing asso都幾好,可以入番正式大學嘅nursing 課程

加油,有心一定入到nursing
*法國十幾萬兩年,打錯
如果係ha en讀 得個牌 無qf認證的話
咁如果想升返上rn 係咪本身有HD/asso (但唔關nursing )都可以報其他學校既en—>rn conversion course? 同埋conversion course 通常係part time性質咁讀?
當然可以報,比如kong u space 個conversion course都係hd嚟。其他就冇研究過,但通常啲人係一邊做en,一邊讀conversion。

我有fd做精神科,佢呀頭叫佢去讀,但佢唔肯
係唔係要等下一年再報?
我都係🤤
RN conversion course只要係執業護士就報得
不過好似話要睇返你本身DSE嘅成績
睇返ou conversion course所寫
只要本身有33222 執業3個月後就可以報讀
冇嘅話就要執業3年先合資格報讀
By the way就算有33222 最好都係喺公立醫院做夠3年然後就可以向HA申請資助 免學費咁讀個conversion course

同埋conversion course全部都係pt性質咁讀嘅
絲打組隊!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞