醫管局護士學校en

748 回覆
6 Like 6 Dislike
除咗人工因素之外
點解en要咁急切轉rn?
En好惡啃咩?
做野其實同rn差唔多 但en無得上位
仲有你本身轉rn都係讀書 常人愈遲讀愈難讀
咁都有dse fg, 做緊野乜都唔係嘅報
派offer未呀
上個禮拜開始日日準時9點check email
一有電話打嚟都秒聽
不過全部都係垃圾電話
等到就嚟癲啦
唔係email派咩
應該就係啦
不過總有啲假希望
我都係等到頹
我時時刻刻mon住香討 冇ac留言問 佢地send緊email去問
不過我覺得都係 official 啲籠統答案 話21號前 然後唔會答確實日期
ou bu 個d en 轉rn 課程
唔明你直接讀一個hd意思
ha en課程係實用課程 你可以當大型嘅急救班
讀完同急救一樣得個牌 唔係hd/sub degree唔係degree
如果本身得中學學歷
ha en條路->畢業還夠2年數報en轉rn嘅為期1年半至2年 hd(但朋友話無做夠幾年都唔收 唔清楚)-> rn top up degree(想升職要degree)
唔少人做到40仲係en 因為轉rn課程好睇英文好有難度

如果本身係有hd/degree 聽過有case可以直接讀en 轉 rn top up degree,跳過中間個rn hd,但實情係咪得我唔知
利申 都係聽朋友讀過所知 唔知係咪一定係咁
我見你問本身degree holder (non-nursing or non-health related)
我自己個人建議即使今年HA EN收 你入咗下年都照報HA RN
因為醫院世界都係英文為主 你唔會期望個RN/醫生同你中文翻譯
2年用中文開心讀之後會好難捱
除非係本身乜都無/唔夠3322咁無得講
但有定心理準備ha en條路都真係難行 唔講讀年數已經有距離
到時你出到去爭轉RN嘅課程你係要同班有hd+英文底嘅黎爭仲要係好多人
有錢,想盡快rn degree 都係直接讀EN HD/ OU degree 比較好
起碼至少渣住個HD可以讀part time nursing degree 行少2年
不過呢個時間就唔到你考慮 有offer都係要讀
都係個句 有聽過咁嘅case但唔知真定假 因為好睇教個個想唔想收你讀
常理咁諗 就算你同普通En hd讀同一樣野但你如終唔係en hd
雖然你本身自己有asso但non nursing 佢要收都收EN HD先
但實際係點好難講 因為報呢啲好似唔係單睇成績
要問真係有讀過個d
香討 葛亮洪嗰邊email覆咗話9月中至10月會有消息 又等
諗緊會唔會21號之後先有...
佢講個range咁大
但in嗰時佢話9月中 21號或之前 ....
可能佢個9月中至10月係計埋有人reject offer啲 N手飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞