[I/A]ONE PIECE THOUSAND STORM [2] 一J年瘋狂抽卡

481 回覆
8 Like 0 Dislike
簡介: 《海賊王:萬千風暴》(One Piece Thousand Storm)是一款根據漫畫改編的3D網絡手遊。玩家可以與另外最多兩名玩家共同進入同一戰場進行即時的海賊冒險。

依家全新改版順左快左無左體力可以狂刷

官方宣傳片:

https://www.youtube.com/watch?v=JNFAO3ezAWE

官方Twitter: https://twitter.com/onepiecets_info

官方WIKI攻略:https://xn--gck3an4dt260bnjua.gamematome.jp/game/968/wiki/%E3%83%88%E3%83%83%E3%83%97%E3%83%9A%E3%83%BC%E3%82%B8

英文網(非官方): http://opts.momugi.com/

遊戲下載點

IOS: https://itunes.apple.com/jp/app/one-piece-sauzandosutomu/id1082959065?mt=8&ct=ofcoc50001

AN: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.bandainamcoent.opts

入門篇Q&A
Q. 首抽點刷法?
A. 過完教學有一抽,之後去右下角Menu禮物箱睇下有冇石派之後再抽。(每次活動送石/抽石數唔同)

Q: 首抽推介?
A: 最好抽中TOP 4場境卡(明哥/廿年前羅賓/黑胡/紅髮)或者強角必先開局。如果抽中五星場境又唔想再刷,可以問下巴打們值唔值得開。

#除特定優惠活動推廣中,否則不建議花太多時間於首抽。

Q: 如何獲得角色使用/角色星星點樣先會升?
A: 於活動中刷頭三粒角色幣/鑽石商店購買可以獲得角色。使用同款角色幣/萬用角色幣則可進行角色升級,

5粒升2星

15粒升3星

25粒升4星

60粒升5星

180粒升6星

用鑽石換 7星 coin

630粒MAX運 (需使用同款角色幣、不能使用萬用角色幣)

Q: 卡的星數重要嗎?
A: 每張卡的能力值均有所不同,但四星銀卡或五星金卡也能靠素材進化升上六星彩卡。

Q: 暫時那數隻角色比較強?
A: 主流多使用艾斯,雷神,青雉,白胡,新索(好重要既回血角)......

Q. 遊戲有冇得改名?
A. 暫時冇,改名前請三思

比較詳細的起手攻略可參考巴哈: (多謝堅系五寶)
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=29520&snA=365&tnum=5

Q. 點解抽極都係卡、冇其它野?
A. 隻Game係唔需要抽人物用,人物係靠打唔同島或活動跌既角色幣來進行,夠角色升級。卡則主要分為: 強化卡、賣卻卡、基礎卡、技能卡、必殺卡數種。

Q. D卡有時有技/必字,有時又乜都無,唔明呀師父
A. 技係指技能, 必係指必殺技, 乜都無即係張卡無技無必殺, 純數值加成(不過通常會比有技/必既卡高數值D) 另外一個人物只可裝2招技+1招必殺, 雖然本身卡無限定俾邊個用,但招技能就可能某人先用到 e.g. 路飛裝左山治技卡-->數值會照加成, 但用唔到山治招技, 技能下面會寫邊隻角色可以用招技
場景卡加成數值參考

https://xn--gck3an4dt260bnjua.gamematome.jp/game/968/wiki/%E3%82%B7%E3%83%BC%E3%83%B3%E3%82%AB%E3%83%BC%E3%83%89_%E5%BC%B7%E3%81%95%E6%97%A9%E8%A6%8B%E8%A1%A8%EF%BC%88%E5%89%8D%E8%A1%9B%EF%BC%89

另外每種職卡有本身職卡lvl,要食返同職既場景卡先會升。個加剩要果個職用返樣同職先有

3星場景 10exp

4星場景 300exp

5星場景 大約2000exp

1lvl職食 一張5星場景就5lvl,食埋第2張就7lvl,之後差大約150exp 就8lvl max

Q. 技能lv點樣升?
A. 打關卡有會跌2星藍色有技既卡(或時限的萬用技卡),食返相同既技就會加技能經驗升技lv,

Q. 師父,點解人地運有MAX?點先可以做到?點睇角色幾多運?

A. 去[編成] 個一版, 按住個人物大頭就有詳細資料, 人物升到6星再食coins上

Q. 師父,MAX必要食幾多張卡?

LV2 = 2張 LV1

LV3 = 2張 LV2

LV5 = 2張 LV3

LV5 = 3張 LV3

LV7 = 4張 LV3

LV8 = 6張 LV3

LV9 = 9張 LV3

LV10 = 14張 LV3

Q.運氣有咩作用呢 ? 洗唔洗2隻都升晒 ?

A. 運氣可以增加掉寶率機會 , 大概630幣會升滿MAX (增加20%掉率) , 剩係計算出場角既第1隻 , 就算你第2角MAX運都只係會計出場角既20% (安裝五支援則可提升運至50%)

Q: 廿年前路飛COIN邊度可以刷到, 邊度會快D?
A: 所有Normal關隨機出, 三個始島既尾關最多(好似係)

Q: 同一招技4星5星卡有冇分別?D卡點先可以升上去?係咪張張都可以上到虹卡金卡?

A: 同一招技4星5星卡係有必LV和數值分別,大家上到6星MAX數值上有分別某部份4星完勝5星。想進化D卡記得去打曜日(素材關)。唔係張張卡都可以上到虹卡金卡,遊戲設定只係可以由本身卡既星數加多2星而6星係最TOP,換句說話如果你張卡一開始係2星卡,最多只可以上到4星。 如果係3星就可以上到5星,而4星就可以上6星。

Q. 山治點解打唔到女仔?點先可以解決到?

A. 山治天生被動係唔會打女仔, 解決方法係熄佐Auto

Q. 隻game 究竟有分咩職業同勢力?

A. 職業(技能)分別有 前衛(近距吸怪+一倍物防),戰士(一招技向前打),奇襲(向目標沖埋去),中衛(回sp),支援(加快技能cd速度),狙擊(大約2秒既必爆,普攻+技必)

發動條件係按緊畫面,就會見到角色有一個好似屙屎動作

勢力分別有心,體,力,速,知

心: 海賊,類似luffy 果班最惡世代

體: 四皇,白胡/ace/紅髮

力: 7武海,明哥/女帝/沙佬

速: 海軍,青雉/卡普/戰國/毒佬

知: 革命軍同埋佢唔知放D人去邊果D,薇薇/sabo/雷神

勢力打唔同關有加乘,仲有多兩個loot,要睇返果關同降臨係咩勢力有優勢

支援系統

-前衛:血 狙:回避 戰:普攻 支援: SP 中衛: 屬防 奇襲:爆撃

-支援角色戰力過10萬 血攻屬防sp 5% 回避爆擊4.5%

14萬 血攻屬防sp 6% 回避爆擊5%
16萬 血攻屬防sp 7% 回避爆擊應該5.5-6%
-支援角運越高, 出場角都有運加成 (MAX運支援角加6%運)

-系統有某些支援組合有特別加成, 例如減火傷, 減毒傷...等等...詳細game入面有講..但無咩特別情況下建議用全戰士/前衛做支援...加攻血最實際
新手留名
新手留名

lm
lm
Lm
新手 想問下咩係場景卡 同埋點升7星角?
近排有冇抽卡 up , 想玩返
近排有冇抽卡 up , 想玩返

一周年活動

場景卡即係無技無必,純數值加成

升七星:首先你要刷coin 刷到個人6星,之後用60/90 鑽買個7星coin 進化
新post留名

場景卡即係無技無必,純數值加成

升七星:首先你要刷coin 刷到個人6星,之後用60/90 鑽買個7星coin 進化

唔該巴打
想問下紅髮係咪得一隻 交易所粒紅髮coin啱用依傢既紅髮?
啱啱玩返 用緊隻新艾斯
留返個名

呢隻係週年紅髮 唔同架 多左披風

lm 中左新紅髮 有冇同盟join

咁新紅髮係咪冇得升7星住 唔該巴打

補充一下,除左多左披風,舊紅髮既能力係加物攻,新紅髮係加屬攻
由於紅髮必係特殊屬性,似乎新紅髮比較好

咁新紅髮係咪冇得升7星住 唔該巴打

新紅髮七星打關卡會送
應該29號先出
想問必殺技升職業有冇用?會加攻?
定升返場境卡會好啲?
想問必殺技升職業有冇用?會加攻?
定升返場境卡會好啲?

有用,升職業係加大個倍數
不過一開始都係建議升場景先,因為數值好d 同可以俾其他角用
想問下抽邊個pool好? 之前有隻6星艾斯

補充一下,除左多左披風,舊紅髮既能力係加物攻,新紅髮係加屬攻
由於紅髮必係特殊屬性,似乎新紅髮比較好

新路飛同舊路飛呢
支援角色應該放咩?
我見有啲角色放埋一齊有額外加乘
請問邊度有得check放咩角色會有額外效果發動?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞