[大支那賤種膠] Tiktok來港不請香港人

224 回覆
558 Like 37 Dislike
大中華膠 泛登膠就只會做駝鳥式反駁

清你思考係成年人 難為你去解釋
冇錯
慢慢就會變成港漂濫用香港人基礎成就做踏腳石致富,再踩住香港人,恩將仇報係支那人特色,唔係話你唔恨入去做就得
熱你老母西狗咩

唔岩你班大支那賤畜膠聽就熱狗PR呀?

咁答我丫 來香港開公司但講到明唔會請香港人係咩道理呀大支那畜
Btw我冇屌過佢兩個 佢兩個係泛民入邊相對正常既人 仲有好幾個 我主要指傳統老泛

睇來你係盲撐傻泛仔
推 【反守為攻】國際線極缺錢眾籌要你支持! https://lih.kg/2149416 - 分享自 LIHKG 討論區
我有課 攬炒都有課 錢唔多

多謝推po
支共1949年竊國
而家九成人口係50後 60後 70後 80後 90後
佢地完全出世係支共政權係正統既觀念下長大
佢地見到既只係 70 80 90年代支港巨大既差異
支那人想黎香港只係經濟難民,然後仲會想反客為主
支那人黎到香港,根本唔係為左反共、民主、自由
相反,愈冇民主自由,附和一樣妒忌香港既習近平做殖民主,騎劫本地人,愈易達成佢地發達目的,呢批人根本唔會係手足
唔只佢兩個 仲有梁國雄

比地獄火燒一萬次都唔夠還

佢地口口聲聲講中國人點點點

但就用我地既基本利益去trade off
搞到我地連生活都唔太好

好簡單咋麻 支那連我地既語言文字都滅緊呀
中環啲公司都好多年唔選擇請香港人,中資就要赤化香港,矮化香港人,而外資就想靠班高幹子弟賺支那錢
我識人識最少6種語言去見工,但當一知道佢係香港人就即刻唔請佢
拿 首先
我自問自己絕對係頭果批痛恨支那人既人 絕對認為面對中國人必定要往死裏打 打死晒佢地全家

但新移民的確唔係全部壞 主要係80-00後果批

之後既新移民你口中講既非手足

所以新移民一定要自己分開自己 唔好比大中華思想帶到風

我地既國父梁天琦一樣唔係本土香港出世
好多中資係只請支支或所謂港漂
e.g. 支移動 kcc
其實唔只投行 只要係想做支那生意既公司
傳統business職位既中高層都唔揀香港人

Sales 同 marketing呢兩個係首當其衝
我主要反對雙非、港漂
單非,我一直同意有條件接受
單非有血緣繼承,比較容易融入香港
雙非大部分都對香港冇感情
純粹以深圳為基地去掠奪香港福利資源
呢批孽種要徹底消滅
不嬲共產黨就等於中國人,從黎冇變過
唔少JOB AD都寫明 Native mandarin.
尢其德國野
理性 清晰
清你呢種係正確想法

我地唔可以比大中華賤畜同藍紅屍分化左我地既手足

要呢班新移民自己知唔知佢呢個group係都有分別

做我地香港人 唔好比大支那膠帶到風 (雖然帶左好多年)
我同意以97年前既90年代標準去接受新移民
當時一般只有香港人直系親屬,經150有秩序申請來港
要拎hkid
局勢唔變 情況只會越黎越誇張,一定會有更多公司請一大班支人

其實近十年 已經多左好多,好多唔算大既公司 都會發現有一兩個,好難想像果堆奶共大firm/中資將來會做到幾盡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞