一陣考三角鈴八級,有咩要注意?

281 回覆
527 Like 18 Dislike
拍手掌八級好難考,之前考左幾次拍愛的鼓勵都fail

愛的鼓勵好難 我都考左四五次先pass
有冇搖鼓高手

無器勝有器嘅境界好難進入
好講天份
你加油
利申 考官

我好似都係咁嘅樣

ding ding ding ding ding ding boom
啱啱考完響玲八級路過

無器勝有器嘅境界好難進入
好講天份

https://www.youtube.com/watch?v=l0XdDKwFe3k&index=13&list=PL0A5l65fZw9dZ5Q4yhIQT8SEncr9FiS_P
成班
想問點解咁多正皮
呢舊野簡直係樂器之恥

點可以咁講,每樣樂器都有佢嘅價值 點可以咁樣侮辱一件樂器
利申 唔識三角鈴,但覺得啲聲好好聽
牧童笛8級路過
響鈴5級
三角鈴呢個gag 我中三已經唔撚玩啦
認真有咩分別

真心膠

相傳佢三角鈴既技術已經爐火純青到唔需要再用三角鈴。只要雙手合成三角型就可以發出巨大聲響,個聲量足以係地下做成個四方型大坑。(20年前好似有本書介紹過佢)

龍珠早已有用三角鈴o既原理創造招式
敲9考官個撚頭
最尾oral個part好難
要唱返曬考試官叮左幾多下三角鈴 仲要岩節奏
考左3次都Fail 一齊努力 得閒一齊練

Oral我都考過幾次先pass
之後我問返個導師我fail咩
佢同我講番你oral果陣一定要當自己係三角鈴
每之叮 叮叮 叮叮叮既聲音要有唔同情感
好似 憤怒 高興 緊張 心動 肚痛 流汗 甩頭髮咁
而且係無伴奏果陣要自己心入面默默數拍子
唔好甩beat 同埋你最好oral果陣張開嘴巴
比考官清晰可見你口腔健康同埋動作
條脷拉下筋 放鬆啲
因為之前有人播錄音咪嘴 依家佢地強烈打擊哩啲事
祝巴打一take pass
敲既時候個力度 流暢度 角度
提起三角鈴擺放既位置 高度
企既姿勢 握敲棒預留左幾多既長度去敲三角鈴
緊握敲棒既力度 演奏時呼吸既流暢度
面部表情 眼神有無同考官交流
大致上係咁多

補充:站立時侯雙腿要直,背部都要挻直
緊記:直得黎係要自然,唔好太生硬
進入試場時記得向考官九十度鞠躬
禮儀既野記得做足
祝巴打一剔Pass

利申:師傅係法國著名三角鈴演奏大師

睇黎大家流派唔同,我師傅教落要打好三角鈴,就必須自己先成為三角。
雙腳分開站立,要闊過膊頭。正面睇落頭同腳尖成為一個三角型。再將三角鈴放係心口低少少到敲打。

咁就做到人中三角,手中三角。到時打出黎既聲就好似由你身體發出黎咁。

師承?

師傅好低調,唔肯講真名我聽。佢叫自己天津飯,可能佢係天津出世掛。

相傳佢三角鈴既技術已經爐火純青到唔需要再用三角鈴。只要雙手合成三角型就可以發出巨大聲響,個聲量足以係地下做成個四方型大坑。(20年前好似有本書介紹過佢)

可能你師傅好鐘意天津,所以叫天津飯,好似尐日本追星族叫自己咩咩飯。
btw有睇過本書,好似講佢同個用龜殼做樂器嘅演奏家Bettle
有冇人考過演奏級拍子機?

首先你要知道評審係咩人

當佢俾呢個評價,你已經成功一半
我都係三角鈴五級
講開之前打過首歌好鐘意 但唔記得左曲目 巴打會唔會有印象?
大約係咁既
丁 丁丁 丁 丁丁丁 丁 丁 丁丁丁丁丁 丁
https://youtu.be/GvSS6_eDHiE

做到就pass 嫁啦

行家? 識嘢喎

無玩敲擊但有玩concert band
真心覺得lee 到睇少三角鐵同其他敲擊樂器 嘅人好無知同on9
每樣敲擊樂器都有佢嘅難處,唔係單純嘅叮叮叮
點樣控制隻手指手腕力度,點樣穩定精準咁敲到d dynamic 已經有

Btw 我知我認真左
https://youtu.be/GvSS6_eDHiE

做到就pass 嫁啦

行家? 識嘢喎

無玩敲擊但有玩concert band
真心覺得lee 到睇少三角鐵同其他敲擊樂器 嘅人好無知同on9
每樣敲擊樂器都有佢嘅難處,唔係單純嘅叮叮叮
點樣控制隻手指手腕力度,點樣穩定精準咁敲到d dynamic 已經有排你練

Btw 我知我認真左
敲9考官個撚頭

有畫面,係地鐵笑左岀聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞