一陣考三角鈴八級,有咩要注意?

281 回覆
527 Like 18 Dislike
咪住先,三角鈴八級既前置技能係D打4級喎,你好似唔夠喎

本身有中度柏金遜所以啊sir話唔洗識d打
樓主簡直係鳳毛麟角嘅人才,切記考嗰陣要比多啲唔同嘅Pattern
近排學緊準備下次8級
但阿sir叫我練下表演一首命運交響曲比佢
難到仆街

利申,個阿sir教既所有學生都三角鈴演奏級

我今次考試曲係李斯特嘅鐘
屌 fail左
今日考完,成條隊得3個考三角鈴,個考官係鬼佬咸濕伯父
頭半頁好撚順,準備入第23個Bar,考官開始大聲咳,擾亂我拍子,之後佢一路擾亂我,伴奏音樂都聽唔到。

考之前都聽過考官會fail幾個去跑數,估唔到今次係我。
其他個2個女仔就無事

我建議你入到考場大大聲講 屌你老母 我開始得未 ? 震攝下考官先

一黎佢唔識聽,二黎可以幫自己壯膽!
本身想學樣易易地嘅樂器
原來咁難架三角鈴
都係不了
近排學緊準備下次8級
難到仆街

legend of 1900 首 enduring movement
屌 fail左
今日考完,成條隊得3個考三角鈴,個考官係鬼佬咸濕伯父
頭半頁好撚順,準備入第23個Bar,考官開始大聲咳,擾亂我拍子,之後佢一路擾亂我,伴奏音樂都聽唔到。

考之前都聽過考官會fail幾個去跑數,估唔到今次係我。
其他個2個女仔就無事

我建議你入到考場大大聲講 屌你老母 我開始得未 ? 震攝下考官先

一黎佢唔識聽,二黎可以幫自己壯膽!

吓咁狗嘅 巴打考幾多級
近排學緊準備下次8級
難到仆街

但我連貝多芬既曲都未背得晒
有乜好貼士?
近排學緊準備下次8級
難到仆街

有乜好貼士?

背唔哂唔緊要,通常考官都係聽頭4份1首到。

最重要係d 強音弱音位做好少少就ok
小弟想問下名位高手,三角鈴嘅樂譜係點?

利申:報左course 想預先學習下
小弟想問下名位高手,三角鈴嘅樂譜係點?

利申:報左course 想預先學習下

上面有巴打打左出黎

叮叮叮叮 叮 叮叮 叮叮
叮 叮叮 叮叮叮 叮叮 叮 叮叮叮叮
叮叮叮叮 叮叮 叮叮叮
叮叮叮叮叮叮叮叮叮

大約係咁
近排學緊準備下次8級
難到仆街

有乜好貼士?

我平時就會一路做野個口一路叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮叮 冇嫁盡記啦加油
笑撚到

利申:口哨五級
笑撚到

利申:口哨五級

我仲等緊八級扯鼻寒嘅手足

利申:敲擊樂AT
雖然都比人笑開 不過我估樓上班人連咩係三角鐵夾都唔識

上連登勿認真
Search左 好似量血氧隻夾
用嚟hold住個鈴架?

上連登勿認真
用嚟hold住個鈴架?

用黎夾隻嘢喺譜架度,等樂師唔洗用多隻手拎
btw,拿 貝多芬第九交響曲既三角鐵part
記得開sport plus 加三度
比考官攞返個幾時感覺
敲既時候個力度 流暢度 角度
提起三角鈴擺放既位置 高度
企既姿勢 握敲棒預留左幾多既長度去敲三角鈴
緊握敲棒既力度 演奏時呼吸既流暢度
面部表情 眼神有無同考官交流
大致上係咁多

補充:站立時侯雙腿要直,背部都要挻直
緊記:直得黎係要自然,唔好太生硬
進入試場時記得向考官九十度鞠躬
禮儀既野記得做足
祝巴打一剔Pass

利申:師傅係法國著名三角鈴演奏大師

睇黎大家流派唔同,我師傅教落要打好三角鈴,就必須自己先成為三角。
雙腳分開站立,要闊過膊頭。正面睇落頭同腳尖成為一個三角型。再將三角鈴放係心口低少少到敲打。

咁就做到人中三角,手中三角。到時打出黎既聲就好似由你身體發出黎咁。

師承?

師傅好低調,唔肯講真名我聽。佢叫自己天津飯,可能佢係天津出世掛。

相傳佢三角鈴既技術已經爐火純青到唔需要再用三角鈴。只要雙手合成三角型就可以發出巨大聲響,個聲量足以係地下做成個四方型大坑。(20年前好似有本書介紹過佢)

明明三角形
點解打到落地下會變四方形

上連登勿認真
用嚟hold住個鈴架?

交響樂原來真係有人打三角鈴 學到野
個夾嘅設計好醒

相傳佢三角鈴既技術已經爐火純青到唔需要再用三角鈴。只要雙手合成三角型就可以發出巨大聲響,個聲量足以係地下做成個四方型大坑。(20年前好似有本書介紹過佢)

無記錯係咪天津飯大師?

估唔到咁多人識我師傅

上連登勿認真
用嚟hold住個鈴架?

交響樂原來真係有人打三角鈴 學到野
個夾嘅設計好醒

認真,d數字係咪代表敲幾多下?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞