一陣考三角鈴八級,有咩要注意?

281 回覆
527 Like 18 Dislike
唔知係咪個個考官都睇,上次我考5級果陣隻腳冇丁字腳咁企,佢肥撚左我
勁柒 唔敢同d fd講

上次有巴打考話無企到三角形腳咁所以肥 所以考哩d真係唔簡單
敲既時候個力度 流暢度 角度
提起三角鈴擺放既位置 高度
企既姿勢 握敲棒預留左幾多既長度去敲三角鈴
緊握敲棒既力度 演奏時呼吸既流暢度
面部表情 眼神有無同考官交流
大致上係咁多

補充:站立時侯雙腿要直,背部都要挻直
緊記:直得黎係要自然,唔好太生硬
進入試場時記得向考官九十度鞠躬
禮儀既野記得做足
祝巴打一剔Pass

利申:師傅係法國著名三角鈴演奏大師

啞鈴四級留名
三角鈴六級 紅磡大酒店樂器部
三角鈴六級 紅磡大酒店樂器部

仲請唔請人?
做左幾年三角鈴考官 你問我答
敲既時候個力度 流暢度 角度
提起三角鈴擺放既位置 高度
企既姿勢 握敲棒預留左幾多既長度去敲三角鈴
緊握敲棒既力度 演奏時呼吸既流暢度
面部表情 眼神有無同考官交流
大致上係咁多

補充:站立時侯雙腿要直,背部都要挻直
緊記:直得黎係要自然,唔好太生硬
進入試場時記得向考官九十度鞠躬
禮儀既野記得做足
祝巴打一剔Pass

利申:師傅係法國著名三角鈴演奏大師

睇黎大家流派唔同,我師傅教落要打好三角鈴,就必須自己先成為三角。
雙腳分開站立,要闊過膊頭。正面睇落頭同腳尖成為一個三角型。再將三角鈴放係心口低少少到敲打。

咁就做到人中三角,手中三角。到時打出黎既聲就好似由你身體發出黎咁。

師承?

師傅好低調,唔肯講真名我聽。佢叫自己天津飯,可能佢係天津出世掛。

相傳佢三角鈴既技術已經爐火純青到唔需要再用三角鈴。只要雙手合成三角型就可以發出巨大聲響,個聲量足以係地下做成個四方型大坑。(20年前好似有本書介紹過佢)

當年天津飯考個陣我都在場睇,斯路老師比佢一剔pass左

個個年代仲有好幾個音樂高手,印象中有個姓孫既,佢可以係身體前方將兩隻手合成花萼,然後兩手放在腰間一側,雙手掌心聚出一個光球。兩手朝向前方發岀一個藍光彈,會發岀重低音砲既聲響
聽講要打到佢變番直
我聽日考沙鎚好緊張
近排學緊準備下次8級
但阿sir叫我練下表演一首命運交響曲比佢
難到仆街

利申,個阿sir教既所有學生都三角鈴演奏級

我今次考試曲係李斯特嘅鐘

legend of 1900 首 enduring movement

咁橋 我上次考首the crave wor
利申:三角鈴五級
丁 丁丁丁 丁丁丁丁丁丁丁丁丁丁丁 丁 丁丁
有冇人知呢首咩歌

國貨成首弱?定浮誇
原來真係仲有咁多人以為自己好撚好笑
原來真係仲有咁多人以為自己好撚好笑

中學雞係咁架啦
要亨到舊野變正方型先合格

大笑咗出聲

係咪痴線
笑到癲

不過正方形得四級水平
五邊形就五級
利申見過人亨到變圓形
駛唔駛好似小提琴個D咁鬼上身?
岩岩新學吹D打
咩D打牌子岩新手
你三角鈴算易啦

我一陣考吹口哨演奏級,但係我打左成日C egg
樓主如果準備考第8級 你係屬於具實現系 定操作系先?

一般考生依為會考點打三角鈴 其實去到最後關頭 會考筆試。
最尾oral個part好難
要唱返曬考試官叮左幾多下三角鈴 仲要岩節奏
考左3次都Fail 一齊努力 得閒一齊練

Oral我都考過幾次先pass
之後我問返個導師我fail咩
佢同我講番你oral果陣一定要當自己係三角鈴
每之叮 叮叮 叮叮叮既聲音要有唔同情感
好似 憤怒 高興 緊張 心動 肚痛 流汗 甩頭髮咁
而且係無伴奏果陣要自己心入面默默數拍子
唔好甩beat 同埋你最好oral果陣張開嘴巴
比考官清晰可見你口腔健康同埋動作
條脷拉下筋 放鬆啲
因為之前有人播錄音咪嘴 依家佢地強烈打擊哩啲事
祝巴打一take pass

可能我上次考個陣 好緊張 唔記得左要用情感叮
但上次oral好難 個rhyme 好快 叮到我把口
下個月考 希望pass到 考試費好貴阿 再fail比阿媽
利申: 上次oral 考跑馬歌

相傳佢三角鈴既技術已經爐火純青到唔需要再用三角鈴。只要雙手合成三角型就可以發出巨大聲響,個聲量足以係地下做成個四方型大坑。(20年前好似有本書介紹過佢)

無記錯係咪天津飯大師?

估唔到咁多人識我師傅

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞