一陣考三角鈴八級,有咩要注意?

281 回覆
527 Like 18 Dislike
敲既時候個力度 流暢度 角度
提起三角鈴擺放既位置 高度
企既姿勢 握敲棒預留左幾多既長度去敲三角鈴
緊握敲棒既力度 演奏時呼吸既流暢度
面部表情 眼神有無同考官交流
大致上係咁多

補充:站立時侯雙腿要直,背部都要挻直
緊記:直得黎係要自然,唔好太生硬
進入試場時記得向考官九十度鞠躬
禮儀既野記得做足
祝巴打一剔Pass

利申:師傅係法國著名三角鈴演奏大師

睇黎大家流派唔同,我師傅教落要打好三角鈴,就必須自己先成為三角。
雙腳分開站立,要闊過膊頭。正面睇落頭同腳尖成為一個三角型。再將三角鈴放係心口低少少到敲打。

咁就做到人中三角,手中三角。到時打出黎既聲就好似由你身體發出黎咁。

巴打,我問過師傅喇
佢話流唔流派都係其次
仲重要係對三角鈴果種熱誠同態度

呢位巴打講得無錯。咩流派都好,歸根究底都係講緊對三角鈴個份愛。

得閒出約夾下歌交流下

無問題
呢舊野簡直係樂器之恥

又唔好咁講 佢都有佢嘅價值嘅
起碼你小學音樂堂都有學過佢
嚴格黎講永遠得一種聲音既樂器係咪應該集合起黎砌一套另類爵士鼓
嚴格黎講永遠得一種聲音既樂器係咪應該集合起黎砌一套另類爵士鼓

呢個idea唔錯
三個鈴 木魚 沙鎚 刮瓜

利申:敲擊樂AT
雖然都比人笑開 不過我估樓上班人連咩係三角鐵夾都唔識

同行
真心唔明有乜咁好笑
其實Triangle係敲擊樂入面其中一個最難打既嘢
https://www.youtube.com/watch?v=76LmWY9o8gk

Triangle 成日俾人恥笑我都唔撚明
當初我學左好耐先識damp
一開頭一damp 就成個係度轉

每個triangle 敲之前仲要聽邊個位最好聲
又唔係次次敲得出同一種聲
最尾oral個part好難
要唱返曬考試官叮左幾多下三角鈴 仲要岩節奏
考左3次都Fail 一齊努力 得閒一齊練

同行
真心唔明有乜咁好笑
https://www.youtube.com/watch?v=76LmWY9o8gk

你用手指夾條繩damp?
下個月中考口風琴六級,有咩要準備or練習? 求大神指路
記住學霆鋒咁樣
考試之前磨下個三角鈴
響鈴新手留名
呢度有冇人吹簫8級呀?

有冇興趣夾band?

跟萍姐學左3年

相傳佢三角鈴既技術已經爐火純青到唔需要再用三角鈴。只要雙手合成三角型就可以發出巨大聲響,個聲量足以係地下做成個四方型大坑。(20年前好似有本書介紹過佢)

敲果陣要陶醉啲
好但費玉清咁
敲果陣要陶醉啲
好似費玉清咁
睇黎哩個post大家都痴撚哂線
講咩都假 最緊要係要有感情

同行
真心唔明有乜咁好笑

你用手指夾條繩damp?

https://www.steveweissmusic.com/product/black-swamp-triangle-pack/triangles
我估平時笑開percussion班人都唔會估到一pack triangle要呢個價

利申:買棍買到乞緊食

有冇巴絲打考過?

巴打我識你

有冇巴絲打考過?

巴打我識你

我唔識你
上次我考個陣,考官見到我就西撚哂面
跟住我膽粗粗同佢講
你聽下個叮,叮、叮叮、叮叮叮
就係咁,我催撚眠左佢
一野扑落考官個天靈蓋,full pass
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞