多個世界知名品牌 Logo 設計昔今對比

232 回覆
397 Like 5 Dislike
如果有埋年份就好

點睇蛋記新logo?
我覺得老任以前嗰個型好多
任天堂三隻字好有霸氣

其實任天堂最舊呢個logo而家都重有用緊,只係無用喺遊戲機度啫

咁會用喺邊 未見過

任天堂三隻字好有霸氣

其實任天堂最舊呢個logo而家都重有用緊,只係無用喺遊戲機度啫

咁會用喺邊 未見過

點睇蛋記新logo?

好過之前嗰個囉

好似 EDO

btw 唔明點解要變做 refresh button
同娛樂公司好似無乜關聯
Volkswagen

一尻樣
好似係因為volkswagan係納粹建立出黎

好撚似邪教logo

Volkswagen係由German Labour Front創立嘅
而German Labour Front係納粹嘅一個官方工會組織
Volkswagon呢個名應該都係同佢係工會有關
德文意思係people's car

呢個係個工會嘅logo
LAYS舊好似仲潮過新

點睇蛋記新logo?

好過之前嗰個囉

好似 EDO

同娛樂公司好似無乜關聯

我中意黃色果個

點睇蛋記新logo?

好過之前嗰個囉

好似 EDO

同娛樂公司好似無乜關聯

我中意黃色果個

個e字根本就係來自好e食
其實instagram 個logo成功在於佢咁樣變一變 就可以同佢當時出嘅一啲周邊app統一 加上原來嘅logo同好多相機apps都好似 反而令到佢突出唔到
Btw見到大部份logo變得都偏向flat lesser information 就覺得時代嘅進步好巨大 雖然仍然有其他商鋪用vintage logo,但vintage 嘅野,其實最難變得獨一無二

點解一定係時代既進步?潮流使然

因為過往嘅人只會去想將海量嘅資訊透過一個媒介傳送比人 但而家啲人識諗左 加上資源嘅價錢廉價左 就會選擇用一個更去顯現品牌嘅標誌

點睇蛋記新logo?

好過之前嗰個囉

好似 EDO

同娛樂公司好似無乜關聯

我中意黃色果個

個e字根本就係來自好e食

Ikea舊嗰個幾靚呀
Canon 果個

好似賣佛牌咁

canon呢個字本身就係佛教詞語黎

如是基督教外的宗教下,canon可意指「真傳的經典」。如:
- 佛教的三藏。
- 道教的道藏。
- 中國文化的典籍。

https://zh.wikipedia.org/wiki/Canon
學到野

舊名Kwanon其實係解觀音
所以個logo入面可能係觀音像嚟

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E4%BD%B3%E8%83%BD
firefox 一開始邊撚度fox
唔太鐘意ford宜家個logo

巴打中意邊個多啲

第一個好撚正
任天堂三隻字好有霸氣

咁會用喺邊 未見過

老任響20世紀初係做花札紙牌
有無人試下重新設計 Metro-Goldwyn-Mayer 個 logo
到今時今日都仲係咁嘅風格

唔太鐘意ford宜家個logo

巴打中意邊個多啲

1903嗰個

1909先正,幾有美國風
而家嗰個好老套

none

09同57都靚 03要講既話似真係掛出黎果啲招牌多過logo
任天堂三隻字好有霸氣

咁會用喺邊 未見過

到依家都好似仲有
任天堂三隻字好有霸氣

咁會用喺邊 未見過

到依家都好似仲有

九遊
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞