多個世界知名品牌 Logo 設計昔今對比

232 回覆
397 Like 5 Dislike
做乜係咁話Sony

佢其實真係唔需要轉

大把字體可以換
麥當勞以前個logo高級咁多
麥當勞以前個logo高級咁多

咪有D似依家果個咩自選漢堡LOGO咁

阿係 CREATE YOUR CHOICE?
Bugger King? 未聽過喎
FedEx
留名
FedEx

個箭咀
話覺得舊版靚個D, 應該分唔到logo 既用途

有野就講啦屌
懶高深
依家啲人係講緊佢靚又唔係講緊佢實唔實用

logo就係要人一睇就知係咩brand 所以幾靚幾複雜都未必好 最最最緊要易認

係囉
個個都話又花又亂果d 真係R撚晒頭
其實連登仔=佢地口中既老屎忽,淨係識話以前好

nissan visa lay's, 個人黎講,

舊logo 呢幾個係合格

唔係講靚唔靚,講辨析度

有野就講啦屌
懶高深

logo就係要人一睇就知係咩brand 所以幾靚幾複雜都未必好 最最最緊要易認

係囉

唔係講靚唔靚,講辨析度

你要考慮到,

佢放到成棟樓牛撚咁大,

or 牙籤套上面 咁細 都能夠應用
Sony最撚hea

Tamron仲on9

Sony根本就係喺word嗰度轉咗個字形就算

Google仲subtle啦
其實大把例子
轉字型其實係好大改變黎

話HEA同戇鳩果D人應該唔係做design

好似法國國鐵標誌:
做乜係咁話Sony

佢其實真係唔需要轉

大把字體可以換

noto sans

好似法國國鐵標誌:

真係唔知轉黎做咩
好冇大學feel

有野就講啦屌
懶高深

係囉

唔係講靚唔靚,講辨析度

你要考慮到,

佢放到成棟樓牛撚咁大,

or 牙籤套上面 咁細 都能夠應用

顏色上面我咁睇
我覺得好似apple開始多用玻璃同鋁/金屬,個logo又岩岩轉

Ikea咁,果d環保袋係藍同黃色
Home depot就係橙色
Milwaukee係紅
Dewalt係黃

當然呢d係由logo帶出黎先有樣product,但我覺得好緊要

Btw當年utube轉紅色以為自己上錯redtube
Shell個殼就訓係到進化到企係到

做起左

做起左

合理解釋
Sony最撚hea

Tamron仲on9

Sony根本就係喺word嗰度轉咗個字形就算

Google仲subtle啦
其實大把例子
轉字型其實係好大改變黎

話HEA同戇鳩果D人應該唔係做design

算啦,你以為香港人可以幾有sense

好似法國國鐵標誌:

city 舊標誌我睇左咁多年都冇諗過咩嚟,最近發現原來上面寫住city四隻字,但就轉左。
我覺得舊logo幾特別啊,新logo擺明就鳩跟潮流,但又要亂右上角嗰下反光,好柒,好假好膠

好似法國國鐵標誌:

city 舊標誌我睇左咁多年都冇諗過咩嚟,最近發現原來上面寫住city四隻字,但就轉左。
我覺得舊logo幾特別啊,新logo擺明就鳩跟潮流,但又要亂右上角嗰下反光,好柒,好假好膠

新舊logo都唔靚
有d真係舊logo?

好似法國國鐵標誌:

新舊logo都唔靚

舊logo源於城市理工logo設計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞