其實點解咁多人咁迷水晶

370 回覆
341 Like 13 Dislike
係幾靚既
生暗瘡咁搞笑
冇錯呢個因為係個未知數
所以好難話你信有用就係戇鳩又或者點樣

我覺得就好似宗教咁樣如果佢最終係可以令到你有改變令到你開心嘅話
咁其實都已經達到左佢嘅目的啦 咁都未嘗唔係一件壞事

(我覺得會幻想帶咗水晶之後會即刻咩復合嗰啲係戇鳩)
一定有 你放心
人絕望起上黎咩都會試
買過水晶,麻麻
玉就覺得有用
因為我家姐呀哥都見到鬼
所以我出世呀媽就要我戴玉
我就從來冇見過

利申:實有人話精精神病就睇醫生
咁家姐呀哥有無戴玉?
試過唔開心到差啲抑鬱,聽人講買左條水晶帶,情況的確有慢慢好起黎,但事後諗返又覺得係買心理作用,信佢會令自己正面啲又真係諗野無咁負能量咁。

但解釋唔到條鏈帶左一排就斷開左,唔知係巧合定真係有力量
覺得水晶好靚 會研究產地、等級、形成過程咁樣。

功效真係睇人?feel 到某啲水晶少少嘅磁場,暫時唔覺有咩好大改變。
佢哋冇大個之後有畀佢哋帶
帶個陣係冇乜見鬼
不過佢哋成日懶得戴
係有排成日撞鬼,先會拎返嚟戴下
我信你呀巴打
因為買唔起鑽石
純粹因為覺得靚,好鐘意貓眼石
對有咩功效無咩興趣
自我暗示既野
我都買咗好多
只係覺得靚,襯色戴出街
冇理咩功效
水晶一詞其實好撚模糊
所謂水晶基本上就係我地鐘意既礦物既結晶狀,而寶石就係又貴又硬又罕有又靚既礦物結晶狀

結晶既形成其實大家中學都學過,只係喺大自然入面,唔同礦物既結晶條件都唔同
,例如溫度,壓力,環境穩定性等等

礦物既顏色不外乎都係睇化學。例如綠寶石同海藍寶係同種類礦物,但綠寶石入面溝左少少chromium,而海藍寶溝少少iron,顏色就好撚唔同

好多時後天既輻射/熱力(自然或人工)都會改變礦物既化學結構而改變顏色。例如紫水晶加熱會變所謂“黃晶”
LM
好耐之前有同事喺香港用成2千蚊買咗一條拉長石手鍊,咁佢知我有戴開水晶就問我好唔好睇,啲石算唔算靚。
佢一講個價錢同水晶名,我就已經答佢:你幫緊人哋交租咋。跟住佢塊臉黑到好似想屌死我咁

好心同佢講大陸啲批發大概幾錢,同埋叫佢去深水埗啲批發舖睇下就知道係俾人當水魚。我個同事一直淨係得一個講法或得一個論點:我條鏈買咁貴一定好過你出面自己去批發買嗰啲啦。

但佢條鏈係好暗,無乜色

我最後就淨係同佢講:咁你鍾意啦,買多啲
黑色果類都有效
但我係買黑髮晶

有排成日俾鬼壓
戴住訓就會冇事

試過去俄羅斯出trip
我刷完牙冇關廁所門
(度門係好重既木門、廁所冇窗
房入面關左窗、開冷氣)
跟手攤響床
無啦啦度門碰一聲咁關左

嚇到仆街 跟手即刻戴返
跟住好彩冇怪事發生
買左月亮石,
功效:姻緣、增加情侶關係、助眠

2個月後識到初戀男朋友(期間都有啲爛桃花),
3個月就拍拖,
依家拍左9個月都好穩定,從來冇嘈過交

戴住訓 會好好訓
搞到之前成日遲到(好彩唔洗拍卡)
夜晚放返響白水晶消磁/曬月光就ok
你個fd做乜屌人咁癲
我對住同事唔敢講野咁直
費事返工面左左
我買黑髮晶
僻邪真係僻到
戴住訓就唔會鬼壓床

買左條銀曜俾男朋友
佢戴左冇再發惡夢

不過防小人果啲就唔係好掂
黑髮晶又話防小人
我有個同事成日想搶我功勞
(但冇搶成)
依家佢都仲好安穩咁響度
調埋位坐我隔離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞