其實點解咁多人咁迷水晶

370 回覆
341 Like 13 Dislike
我碌鳩比得道高憎開過光,比我屌10下可解黑運,有意pm
可唔可以切3g出黎磨圓珠
$80 幾m ? 馬粉/巴西粉?
真係平手當羸 ?
乜粉佢講架姐,淘寶啲色水差唔多
好似前排武漢肺炎咁,啲湖北蛋全部變晒西班牙蛋
就⋯⋯單純覺得好睇?

利申有七八條咁,純粹貪啲石靚完全唔信功效
一百步笑一百步

真係信不信由你
lm
呢啲係輔助性質姐,你俾咗呢份錢覺得開心嘅話咪得囉
純粹覺得靚當飾物,冇理到啲功效,信則有不信則無
呢個世界好多on9信偽科學
又磁場又氣場,一埋歪理連篇,然後覺得你唔信走寶咁。
只要有人話佢信,基本上佢up乜我都當佢9up。

自己迷冇問題,但唔好出聲宣傳,咪迫人信啲偽科學
同信耶穌一樣,信冇問題,但咪迫人都要信,好撚反感。
求心理安慰都唔好作啲理論,聽完真係要忍笑。
我單純從礦物學既欣賞角度黎迷水晶算唔算
其實水晶係點形成?點解會有咁多色嘅?
同迷信撚一樣
當年讀大學好耐冇拖拍買左條粉晶,帶左半年有幾個男仔追。我冇特別信,只有幾條好平既黎襯衫玩下咁。最近買左金髮晶,冇出街冇戴,一戴左一日就賺到少少意外既錢始終唔明啲女幾千幾千咁買,好有錢
之前諗住買條粉晶平平地玩下 順便想激下男朋友
帶左幾個月之後 就知原來有兩個男仔一路中意我
其實我覺得唔會真係WORK
只係令你有錯覺留意多左身邊既異性
所以你會以為係WORK
想分享一個小故事。
話說有一年,喺學校認識咗位幾可愛嘅師姐,但係冇機會再進一步認識。
後來有一日,喺課室見到師姐帶住條粉紅色水晶手鏈。雖然我對水晶冇咩認識,但係知道粉紅色水晶應該係催姻緣。
為咗氹下佢開心,令佢覺得姻緣好咗,順帶提升佢對我嘅好感,所以落堂嗰陣就撩佢一齊lunch……
之後就一齊咗一段時間啦
我都有買黎戴 不過買百幾蚊一條 睇個款覺得靚就買
邊有咁多功效呀
其實好多大陸拎貨幾蚊條 香港d濕鳩ig shop賣幾百 吹到大一大
其實都係幾百蚊貨仔
有用嘅咪好 冇用嘅都係蝕幾舊
另外我觀察到戴呢啲水晶鏈容易多一個話題
如果對方有戴 可以互相交流下
如果對方冇戴 都會好奇問1,2句
其實好多大陸拎貨幾蚊條 香港d濕鳩ig shop賣幾百 吹到大一大
隔離po過嚟搬埋少少資料過嚟,可以大家研究吓

咁啱搵到本書有用化學角度講咗少少對水晶理論的睇法,喺到分享吓
頭盔不代表本人立場
手殘小震

資料來源
蘇瓦茲(Dr. Joe Schwarcz):〈特異功能石?—石英〉,《蘇老師化學聊是非--懂4點化學很有用》,台灣:天下遠見出版(2017),頁304-308。

https://imgur.com/a/QdYAtVJ
連卡佛個 vitajuwel 水晶水樽千幾蚊都有人買

豬西係要交下智商稅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞