IG天然/本地自家制護膚品Shop討論

147 回覆
31 Like 3 Dislike
我覺得唔明顯 用咗兩個月 不過不失
邊到有factiv嘅post?
我生暗瘡生咗年幾
但又唔想睇醫生食a酸 真心想靠護膚品搞返好佢
有冇推介?
有無巴絲用過factiv.hk嘅護膚品?
https://lih.kg/1892193

生得多唔多?我見a酸post啲絲都話如果爆得勁係得a酸幫到手。
我以前中學額頭長期有幾粒瘡,消完又生。今年轉左factiv b5同eaa 之後冇乜點生過,當然可能係因為dse後冇咁大壓力啦 如果你唔嚴重嘅都可以試下factiv,同埋ig可以問下佢地有咩產品適合你
A piece of organic 買過幾次
冇佢講到咁誇張 普普通通冇咩效果
重點係都唔算平

近排轉用另一隻台灣牌子仲好用
我都想知 a piece of organic!! 啱啱見到佢個廣告
本身用緊factiv, 成支b complex用哂了 妝前用嚟打底幾好 反而b310冇咩感覺
之前亂搽杏仁酸搞到爛哂鼻 依家瘋狂甩皮又紅 有冇巴絲都係咁情況真係好想搵到有效嘅產品
用過beauty from nature 既好多野
洗面 卸妝 花水 cream 暗瘡凝膠 濕疹凝膠 防曬 眼霜 眼膜 泥mask 凍膜
會keep住買既 暫時應該係卸妝膏 暗瘡凝膠 防曬
有錢會買埋眼霜
A piece of organic 用佢啲野用到我爆曬瘡不了
我用佢啲防曬都係
好唔開心
薰衣草系列好正呀。帶口罩易爆瘡,用左皮膚真係有好轉。
我就係用佢個防曬!!!
你用邊款? 之前用sunscreen serum好笠仲爆瘡
佢仲強調話清爽
之後唔知點解又買咗purple zinc
呢支好用啲 但好貴

我反而係用Purple zinc中招
唔知點解搽上面好難推開 但又好油同埋好厚
成$400咁貴 我覺得仲有大把選擇
佢啲post content係好令到人想買野
但出嚟效果不似預期反而令人觀感不佳
Purple zinc你試下再搽薄啲
不過真心貴 一半價錢可以買到同樣天然又高質嘅防曬
我都係1pump咋 佢推唔開同埋好似冇全成份標明
佢影啲相太靚 燒到好多人
用過綠泥同lotion 前者覺得ok 不過不失
我個人比較喜歡Lotion 日頭用保濕得又清爽
冇記錯嘅話,之前睇YouTube皮膚專科d人講,杏仁酸差唔多係入面最溫和嘅,而正常用呢d酸類係有一個類似過渡期嘅野,姐係一定會乾同埋甩皮,係正常反應嚟。
Yesss 好多巴絲都唔清楚酸類嘅作用/用法 當係普通精華
我面皮厚 酸真係好正

我想知你地用完酸後續會點做?
邊隻先 同埋酸都分好多 有啲toner/精華/cream狀
因為我係用Dr. WU 18%,連用2日停1日
然後佢係出哂白色頭,甩皮,仲痛得好誇張,我普通用敏感肌嘅洗面奶都痛同嗱...嚇到唔敢用
啱啱睇咗醫生,佢話係過敏,要搽類固醇,好撚驚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞