[毒撚回鄉]去山陰遇唔到女神不過遇到椎名空

405 回覆
82 Like 8 Dislike

搭一個站去浜山公園北口

個車站好荒蕪
附近係一堆唔知有冇人住嘅破屋同唔知係咪廢棄嘅農地

好似成段一畑電車都係單程路軌,唔怪班次得咁疏

又經過一輪破風之後終於去到目的地島根葡萄酒莊

我上次係出雲大社行去酒莊

仁風閣
明治年間起嘅明治洋風建築
入面主要介紹鳥取城歷史
喺呢度都係繼出雲、砂丘之外第3次遇到香港人

山腰個平地就係天球丸
睇到幅鳥瞰圖原來山頂之丸咁撚遠,好彩冇行
好似話戰國時期個城主就住喺山上之丸,之後啲城主都住喺山下算

繼續睇
留名等睇椎名空
出椎名未
出椎名未

出椎名未

加速
行完鳥取城跡就差唔多離開鳥取上路去下一站和田山

返酒店拎行李
唔知係咪裝修完成個大堂都放哂花牌

上路
車程3個幾鐘,鳥取 > 浜坂 > 豊岡 > 和田山

お疲れ

沿路經過嘅都係真.鄉下

第1個轉車站浜坂

疏到。。。

等車有時間出站打個轉
浜坂應該係嗰個地區相對比較多人嘅小鎮
有返少少人氣,好多學生放學返屋企

呢個旅程第1次映學生妹

不過個感覺依舊好鄉下

浜坂站亦係岡山山陰pass同關西廣域pass嘅交接點
四日岡山山陰pass終於用完
廣域pass接力
又邁向見到椎名空再行前一步
又邁向見到椎名空再行前一步

繼續上路

呢段嘅山陰本線會沿住鳥取同兵庫縣北岸嘅海岸線行
會見到好靚嘅日本海
中間仲會經過 空の駅 餘部站

示意圖

豊岡
車站牌都由山陰本線米子段嘅青色變左城崎温泉段嘅紫色
見到架去大阪嘅特急好想上車走

冇影車站牌
終於黎到和田山
好多學生都喺呢個站落車

一落車見到點解山長水遠要去和田山
和田山
和田山

曾幾何時喺啲page到見到介紹竹田城跡
什麼日本馬丘比丘天空之城雲海云云,見到啲相哇不得了
咁就記住左呢個地方

示意圖

雖然唔係城膠,又冇乜自然景色運都唔預會睇到雲海
例如去箱根河口湖成個禮拜都落雨乜柒富士山都睇唔到
不過難得順路,今次唔去都又唔知下次幾時先會再黎
最尾決定加入行程
原本諗住去埋另一個山城備中松山城,不如就唔到時間

去到和田山7點幾成條街鋪頭已經閂哂
行去旅館放底行李再算

間旅館外表好昭和年代咁
留名 9月去山陰山陽地區
去竹田城想睇雲海嘅都會住一晚第二朝日出就去竹田城對面嘅立雲峽
竹田附近冇乜住宿,通常都會住和田山
揀呢間最主要係佢有送迎服務第二朝車你上山

check in 完同旅館老板講第2朝想去立雲峽睇雲海
佢就話朝早7點可以車我上去,又畀左一大堆資料同地圖,講埋去完立雲峽點樣去竹田城
問佢丫聽朝唔知睇唔睇到雲海呢
佢話落雨都未必睇到,又畀個綜藝節目式殘念表情

最尾見條街乜鋪都閂哂又未食晚飯,問埋佢附近有咩餐廳仲開
可能好多人問佢直頭有張食事地圖
附近除左居酒屋之外餐廳得返一間仲開緊,佢仲話9點鐘就閂架喇去就快喇

家庭式鋪仔細細不過幾高質
右上件蜂巢豆腐世界級,成個遠程最好食嘅食物

竹田城石垣可樂餅
間旅館外表好昭和年代咁

都似係啲家庭式呀爸呀媽呀仔打理嘅旅館
地下住宿上面住客
不過都幾大間,有3層又有新館舊館
屌,有椎名空睇未呀?

鳩行
原本諗住搵下附近有冇便利店買早餐補給
點知最近嗰間lawson都要行廿分鐘,不了

車站前汽水機係唯一嘅補給點

冇野做睇日本廢青閒情今晚食乜餸

Day 4 完
屌,有椎名空睇未呀?

就到喇
完埋 Day 5 就到重點
6月出發,仲諗緊去唔去山陰
睇好多遊記都好似唔特別吸引,但呢次唔去我覺得唔會再去
d相好順眼
覺得色有tune但睇得好順眼
覺得如果我去到唔會變左第樣野

多相pls
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞