[毒撚回鄉]去山陰遇唔到女神不過遇到椎名空

405 回覆
82 Like 8 Dislike
早排睇完viutv 新世紀山陰戀事
戚起條筋打篇山陰包膠

去之前嘅對山陰嘅印象就係鄉下地方,唯一嘅認識就係睇過呢個新聞

http://japhub.com/?c=3960

山陰本線首家自動改札機上線啦

喺山陰啲偏僻地方遇唔到女神,不過咁啱得咁橋最尾返大阪遇到椎名そら嘅event,唔洗隔住線上賭場都見到女神

預告

嘩你邊到見到佢
嘩你邊到見到佢

握手會
留名
掛住睇dmm adult award唔想打
按時序,最尾嗰日先去握手會

Day0

去到機場例牌同成班空姐一齊食譚仔

港豚認証
趁樂桃promo買左西時間機票,去到kix都要11點

見未夠鐘出觀景台,香港啲空氣
隔離仲要有堆人食煙

今次買左秦國漫遊卡,本來用開淘寶docomo卡,驚去到山陰啲鄉下地方收唔到
估唔到秦國卡去到山陰全程收4G,搭緊車去到啲山上下地方都收到

去到關西機場都成11點,去關西機埸仲多過去天水圍站
成11點都仲有勁多人等過關,咁夜前面都仲有兩個強國旅行團
堆強國人搞左勁耐,幾驚畀佢地搞到搭唔到尾班車出難波
排緊隊嗰陣隔離已經有幾pair香港人相認左話趕唔到就夾的士出返難波

拎行李過報稅嗰陣畀個海關姐姐check
佢問我去邊喇我就答去鳥取
佢即刻整個綜藝節目式驚訝表情 -> ->

樂桃喺T2所以要轉巴士
呢程巴士又係要同兩個強國旅行團逼
最尾經過一輛狂奔趕到尾班車

去到難波已經一點,去宿放底行李再出去搵食
中場個觀景台不嬲都係畀人食煙

上次去山陰用3個張漫遊卡,唔錯
Day 0 續

是但搵間仲開緊嘅就入去食
一蘭成兩點鐘仲要排隊on99
金龍好臭不了
四天王食過
神座閂左
最尾去左呢間

濃湯,咸到腎虧
擺枱面成支冰水都飲哂

食完喺附近行左陣,原來都會有冇乜人嘅道頓堀

第一晚訓First Carbin Namba,第二日晨早就出發去山陰

Day 0 完
Day1

第二日出發去松江玉造溫泉,大阪搭車去要成四個鐘,用左半日時間喺搭車度

買左兩張pass,一張係關西廣域,可以用5日岩岩好包到第一日大阪去岡山同第5日由竹田返大阪

中間嗰4日就用第二張岡山山陰pass

另一張pass要喺岡山買,順手買埋便當轉伯備線去玉造溫泉

奶團

山陰岡山pass 4500yen 4日真係世界級,搭一程特急去玉造已經差唔多要6000yen

特急やくも
睇其他巴打遊記話係最後國鐵年代嘅電車,有冇鐵膠介紹下

見到條車路就諗起當日去緊山陰嘅同時,芽菜巴同朋友A就係遠方屌緊東海道老母

到底邊個咁大整估零零丁丁起張櫈喺個遮陰出面
風吹雨打日曬雨淋都冇人理

便當
老老實實我覺得飯盒黎講香港嘅燒味飯真係世界級

搭左3個幾鐘車終於到玉造
第一晚book左溫泉一泊二食、美少女完全予約制

玉造溫泉站
男人老狗去埋啲美肌溫泉姬神之湯
一出站就見到有兩個叔叔著坐住件寫住旅館名嘅背心接客
即刻走上前相認,如果唔係有車接送嘅話要行廿分鐘先到旅館

屌你老母快D更新
381系係國鐵第一款亦係最後一款擺式列車,而家得返你坐既特急Yakumo先有

btw日本搭車真係好貴,無pass真係會死人
381系係國鐵第一款亦係最後一款擺式列車,而家得返你坐既特急Yakumo先有

btw日本搭車真係好貴,無pass真係會死人

毒撚開post冇人睇

Day 1 續

玉造溫泉 白石家

可能玉造溫泉都係旅遊景點
旅館啲staff英文出寄地好
畀左張溫泉街地圖介紹有咩行
畀左張coupon可以去溫泉街另一間鋪拎舊美肌番梘返去慢慢執
又問埋聽日諗住搭幾點火車送埋我一程,仲好好心提埋我諗住搭個架車係特急好撚貴架

大堂有個舞台仔每晚都有表演

女賓有三十幾款浴衣揀,男賓得一款可以揀著定唔著

美肌指南
講八婆野原來可以笑顏美肌

放底行李就行下玉造溫泉街

原來啲大根真係就咁插落地

溫泉街好多勾玉
相傳出雲地區就係勾玉嘅發源地

太空館反轉再反轉

保性館

200yen可以買個樽將玉造嘅美肌溫泉水打包

遲啲廣島入會去鳥取

諗緊坐咩去

やくも 岡山→出雲市→鳥取
スーパーいなば 岡山→鳥取

定左會去鳥取 但唔知其他地方去唔去好

例如出雲市

仲有冇咩地方推介一下?

我用山陽山好陰pass的

fb見到依張野..好似好抵
遲啲廣島入會去鳥取

諗緊坐咩去

やくも 岡山→出雲市→鳥取
スーパーいなば 岡山→鳥取

定左會去鳥取 但唔知其他地方去唔去好

例如出雲市

仲有冇咩地方推介一下?

我用山陽山好陰pass的

我大概個行程係咁參考下
day 1 : 玉造溫泉
day 2 : 出雲
day 3 : 松江 -> 鳥取
day 4 : 鳥取
day 5 : 竹田城 -> 大阪

其實好多地方都冇去到,備中松山城、井倉洞、大山咁
山陰啲交通唔方便用左好多時間等車搭車
正評先
用咩機影
溫泉街嘅盡頭就係玉作湯神社

近睇原來好多人攝左啲銀落條連尼住 注連繩度
手多多摸一摸條禾桿草一堆神沙跌落黎

真玉願い石
另外買粒叶い石痴住佢集氣許願就可以成真(好似係)

示意圖
正評先
用咩機影

Olympus em-10

幾抵,難波去鳥取巴士要3000yen

坐到爛屎忽

幾抵,難波去鳥取巴士要3000yen

坐到爛屎忽

大阪去鳥取梗係坐Super Hakuto
lm 好想去
椎名そら真係世界級
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞