如果美軍出一隻航母,中國出二隻航母,邊個贏面大?

318 回覆
61 Like 14 Dislike
如果真打,其實美軍航母係唔會駛入南海或東海,因為一入去就會入左大陸陸基導彈同潛艇導彈既精確打擊射程,所以好難發生航母對航母既情況。
最大機會係出長程戰略轟炸機炸毀軍事目標,達到威攝效果,迫中共簽和約就打完。
因為用定翼機做預警機既話
上航母太重 無彈射會飛唔到
咪唯有用直升機做預警機囉
仲要輸到係得0分
發動機ok嘅,係正式叫法,引掣係engine嘅譯音
呢個所謂模擬美中航艦大戰真係得啖笑!
首先佢當所有美國嘅預警機同電戰機(E3, EC135, P8 etc)全部都唔存在!事實上,只要有E3嘅存在,基本上大陸戰機只要在陸基跑到或者從航艦上起飛,就立刻被監察,只要有被界定為敵意嘅戰機進入艦隊嘅預警範圍內,EC135會作出電子干擾,大陸嘅戰機基本上冇乜可能可以瞄準美國嘅艦隊,咁唔好講話發射導彈。再講,呢個所謂模擬,同時當Ticonderoga-class嘅神盾同大陸嘅係同level - 一樣咁廢!

奉勸樓主睇少啲呢啲洗腦片!
連衛軍真係,我留左咁多條comment話美國唔會輸,佢地就只睇其中一個既一D字
係,其實一直保留清朝嗰啲太監文化,勾心鬥角。
一對十都贏
因為支那狗見美帝航母就投降啦on9
真飛機文
重點係係邊到打
lrasm 半個鐘頭打完甲午2.0
子彈永遠都夠,人就永遠都唔夠! - 分享自 LIHKG 討論區 https://lih.kg/2139726
解釋得好好,易明
多謝指點
我諗好多人未接受到現代海戰已經進入 fire and forget 嘅景況,以前睇二戰啲艦炮,遠嘅話分分鐘要兩輪 cold shot 先夠時間俾 fire control 修正...

而家嘅話,好可能聽到第一下炮聲已經同時間中晒一 set...
咁俄羅斯幾好人喎
知s400衰就賣比印度都唔送貨比中國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞