★節目揭「亮碧思」傳銷真相 受害人:個個都傾家蕩產

271 回覆
344 Like 3 Dislike
傳銷盛行時過左97啦傻9
係港共比佢地繼續呃下大陸9
話唔定其實就係港共搞出嚟割韭菜嘅
唔識楂車都借人架車淘條鎖匙黎打下卡
咁我叻好多...
好耐以前俾同學水左上旺角道....
扮唔見左銀包呃返佢餐飯同一舊水
之後第二日我就失埋蹤
未爆武肺前,尖東新文華成日都有呢傳銷場,勁多人大陸人黎聽,仲要一車車旅遊車車埋黎
有份爭取修例禁止層壓式銷售既人表示
屌你老母弱智仔
但唔係話blame the victim

呢啲擺明強國人黎
又要上支那接受培訓又央視踢爆咁
騙徒可恥 但被呃既唔抵可憐
你真係弱智 唔係扮
抵死
唔貪邊度得你中招

而且
唔好講到自己無辜受害

班人要落搭
就係因為覺得更多人會為佢而落搭

依班只係想害人但害唔到得個吉嘅垃圾
牛唔飲水唔㩒得牛頭低
差唔多
所以要人入會都係
大陸就一定係
香港走法律罅
it is very confusing and not easy to detect the differences between:
1) legal MLM
2) illegal pyramid schemes
It depends on which country you refer to. It makes a big difference!

NOT all MLM are pyramid schemes. Pyramid schemes are illegal and they are some form of multilevel marketing plans that pay commissions for recruiting new distributors. That's illegal. RUN away from it!
一開始畀5千蚊入會個陣
係會畀返價值5千蚊嘅貨我
貴人話要我試過啲貨先
認識咗先可以sale畀人
啲貨值唔值5千蚊就見人見智
我淨係知我啲貨被佢地分咗豬肉

我入去嘅原因都係出於好奇
佢話賺到幾十萬唔係幾信
之但係咁多人做
搵兩餐點都有掛
唔使多
每月3萬幾我都開心仔啦
一開始貴人叫我上堂了解下公司先
幾好呀
專做法國紅酒化妝品同健康產品
反而精油就無乜點提
銷售對象就係大陸市場
咁賺人民幣聽落都幾合理
咁咪聽住先囉

畀咗5千蚊
聽完乜董嘅人生經歷講座之後
又要聽做咗38、41、42位置嘅人嘅經歷
有啲就話自己之前好窮中學未畢業
日做夜做先搵到萬靚蚊
加入SG之後就容光煥發
(SG即係怡安閣Team代號)
又話聽到呢到有做紅酒一定有得做
所以留係到發展
依家就做到38、41、42啦
佢仲話佢得我都得喎
好老實
我無興趣聽佢地鳩噏

十個有九個講嘅內容完全係倒同一個模出嚟
有時佢未講完我就頂唔順話
「係呀你話紅酒好撚好賣所以留低發展呀嘛」
我比較想知亮碧思咁大間嘢係點賺錢
係個刻我同個班38、41、42係唔同層次
仲覺得佢地成陣寒酸味出哂嚟
雖然我出身於基層
但係工作關係
上流社會人士我點都接觸到兩三個
無論係生活品味、說話嘅談吐
同呢班寒酸鬼完全格格不入
點睇都唔似完全月賺幾十萬

我有直接問貴人點樣賺錢法
喂老老實實係咪水鳩朋友入嚟做呀
佢話唔係
仲叫上吓Talk了解下公司運作背景先
的而且確亮碧思講嘅嘢係非常正面
亮碧思係供應商
我就係銷售商
拉fd入嚟做就有入貨嘅折扣優惠
38、41、42就係折扣嘅百分比
銷售對象就係大陸人
就係咁簡單

OK!
即係我依家關心嘅係客源
怡安閣周不時有大陸人個嚟
啫係佢地係客啦
貴人又實牙實齒話唔係氹fd落踏
咁咪放心畀6萬蚊加盟做38囉
之後就出哂事囉
貴人講嘢前言不對後語
叫我返屋企寫張人名電話表畀佢
親朋戚友舊同學前女友都要
又話唔使氹fd嘅
佢話係用嚟當銷售練習喎
朋友都sale唔掂
點放心交生意畀我
之後上嘅乜董Talk都係教點氹fd
心感不妙就嘈拎返張貨單止蝕
亮碧思 真係細細個就聽過佢個名
因為佢話可以退貨
佢唔拖嘅話可以全數退

就係蠢咗呢到
係20、38、41、42、43
希望佢地死多幾個
由細聽到大都仲有得玩,咁撚多傻鳩
我識有兩個中大情侶都玩傳銷,係咁sell我
兩個大學生都咁on9,真係無得救
洗到無獨立思考係易呃啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞