★節目揭「亮碧思」傳銷真相 受害人:個個都傾家蕩產

271 回覆
344 Like 3 Dislike
閪人有樣睇
關港共事囉,特登skip港共唔講,真係弱智仔來
講得1999添。。。
第一次真係比舊同學水上佢公司去sell,上啲唔知乜堂(嗰陣我仲要外國讀緊U,返黎個同學話聚下舊,結果比佢夾上去
坐咗15分鐘唔夠,又話要登記要盛,梗係即刻話要走。
即刻幾條友阻住我又話機會難得,我無勇氣去成功等等。
差啲要報警先走到。

(大半年後,嗰個舊同學問我借錢話周轉唔到無借之後無再搵,聽人講,過多大半年破產

第二單,舊同事約食飯,佢老婆都出黎。一坐低拎部ipad係咁sell。我話我月光無錢投資,過幾個月先,飯都食兩啖走咗。(不過睇佢facebook,佢好似撈得ok。)
雖然old news,但有圖有真相:

最後嗰單,之前搵開嗰件骨妹,有一日無啦啦話唔做,要去賣化妝品、護膚品,用咗成粒鐘講有乜大計,原來NuSkin
亮碧思都係叫自己做MLM喎
有幾好 咪又係層壓 上線下線
水尻d人 幾萬買部大大部吸塵機
上到黎 唔買就叫你跟佢
It is not easy and it takes time to examine how the biz runs!!.

Broadly speaking, "....Unlike MLM, Pyramid Schemes Have Only One Purpose . .... The entire purpose of a pyramid scheme is to get your money and then use you to recruit other suckers (ahem - distributors)[/i][/u][/b]

The entire purpose of MLM is to move product. The theory behind MLM is that the larger the network of distributors, the more product the business will be able to sell....."
我個fd應該都係比人呃咗7皮,之前仲叫我一齊,見佢咁耐冇提應該都玩完
下個到pp plus未
叫佢吸完好趕佢走啦,仲留佢係度
傳銷有階級分 20年前都有個香精油Lampe Berger傳銷係香港好爆 我都on99奶曬野 入面又係洗曬腦分曬階級 咩公爵 咩候爵 個個當佢地神咁拜
想知!留名等花生
但大陸都係大把
如1060陽光工程
早兩個月都上過去
唔知係咪見過大多喱d騙局唔信佢
佢愈搵愈有料既人/唔同style既人同我講(洗腦)
試下邊type同我岩key 會受落
最後搵左條自稱外國返黎
見證外國都大把喱種生意 係非常普遍
叫「網絡營銷」
我就得啖笑
佢話依家普遍無實體店 好多人都會被人雞
唯有轉型做呢一類型生意先係正路
但係有名叫網絡營銷 我覺得都唔會係咁一班人係度9up就可以sell到單囉😗所以去左1-2次覺得晒9晒時間就rejected

希望我屋企人會自覺醒覺啦👍🏻叫不醒泥足深陷既人
0仔?
公屋群組
搵唔到佢facebook既
屌我都有個毒撚樣
無啦啦係個FB story搞埋啲shake challenge 幅幅相逼自己笑咁
2020年點解仲有人會信傳銷同倫敦金?
有啲嘢要親身試過先知真定假

當初入去點會信入面百幾人都係靠借錢扮闊佬
香港有呢班撚樣真係極品、如果佢哋唔做呢啲工 九成人去做咗黑警,根本呢啲人連自己賣既產品 特性同成份都完全唔清楚,Catalog同網頁嘅資料咁多年又冇改善,個公司目標係乜嘢客人又唔知,所有嘅堂一上淨係一味話成功成功成功,連自己主公司嘅核心價值都唔清楚,20年泥完全冇進步
成家個樣都咁_ _既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞