[八月染藍] 9988 阿里巴巴衝上300集氣區(6)

1001 回覆
6 Like 29 Dislike
Baidu同Google
支那人邊個仲會用Baidu
內地網購要配合物流 就算9988開放網購生意 根本上外資都係完全唔夠打 至於雲計算已經佈局亞洲 市佔好高
Agree 所以對阿里巴巴嘅網購物流生意從來冇擔心過 而且只要經濟回復正常 通脹gmv都會上升
外賣仔跌到210入唔到
Agree
如果全面開放既話, 我諗得外資得Financial service 會入去玩之餘又賺到錢,which is happening in China.
唔會啦
Wechat is more than a message app la
Embed 左好多function ,liked a supper app
不過我地香港人用唔慣/用唔着咁解
我覺得唔會
如果以社交媒體計,基本上強者愈強,你朋友9成9用wechat and associated 朋友圈,你根本唔會用fb, 除非你單機mode

個issue就轉左為: 多唔多人轉用fb 而最後令到 wechat 變做單機?。我覺得都唔會, 正如上面講,wechat 本身 既function 除左社交外,有大量add-on , liked wechat pay 同 mini program ,一個app 可以做到大量唔同既野,極方便。
貓絲 呢一轉騰訊你打算等佢回調到幾多錢左右先會考慮入手?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞