Tommy話骨癌手足想大家一齊救佢

444 回覆
578 Like 39 Dislike
Tommy 有update,樓主可唔可以pin 呢個

https://www.facebook.com/802472909813345/posts/3280540062006605/?d=n

「有D長,手足慢慢睇」

網絡嘅世界威力真係好大,可以救到一個人,亦都絕對可以殺死一個人。

尋晚患癌症手足,佢其實5月時已分別喺高登同埋tg出過求救post,https://forum.hkgolden.com/thread/7248483/page/1,
佢當時未入院,可惜高登入面嘅留言真係好撚mean好撚仆街,仲要完全無人幫。

好慶幸呢個情况無出現喺我呢度。喺度嘅每一個您,都係一班非常有愛嘅香港人。

喺尋晚果9千幾個like,8百幾個留言同5千幾個分享入面,我只係見到大家對手足嘅關心同埋愛,您地真係好好,香港應該係咁嘅!

唔知大家仲記唔記得喺年頭嘅時候,有個賣紅酒手足喺又一城商場墮樓自殺,果陣我地大家都好傷心,覺得點解手足有事唔早d出聲?我亦都同自己講過,唔想再見到呢d野發生。有d野喺未發生嘅時候唔救,到無可挽回嘅時候先去救有咩用呢?

所以喺呢大半年,只有有手足需要我,我都會去幫手,慶幸我有呢個大衆所謂嘅光環同影響力。而我心目中嘅光環,都係大家俾我,我先有呢個能力,所以對人人都要平等。我唔會計算每一件事嘅大細,只要我呢個光環仲可以燃燒,所有手足都可以隨便拎去用。

去到今時今日,只要確定係同路人,我就信,我就撐,唔係咩叫齊上齊落?

好,感受講完,入返正題,報告番患癌手足依家嘅情況:

其實一路以黎,想出聲要幫忙嘅係患癌嘅手足,而佢嘅另一半(懷孕及患肺炎)係唔想出聲要大家幫手。但係患癌男手足知道自己時日無多,亦都唔想睇住佢太太為左自己嘅醫藥費同生活費奔波,所以先出此下策。

呢個星期手足情況突然轉差,癌細胞擴散,佢已經入左ICU幾日。呢兩日,手足體內毒素突然升高,出現左肝昏迷,轉左去單人病房。醫生亦都話呢兩日可能要等定電話,手足隨時可能過唔到呢關。咁啱患癌手足另一半嘅朋友係我識左十幾年嘅朋友,早兩日好急咁搵我,希望我可以幫手盡最後一分力,幫得幾多得幾多,唔想咁快放棄。

但可惜琴晚gogetfunding 又突然話可能非法用途,停左條link!

最後,佢太太托我同大家講,好多謝大家嘅愛同關注,佢好感動。假設最後佢先生過唔到呢關,佢哋將收過嘅小量捐款捐返曬出黎。佢亦想同所有網民講,去到呢刻佢最介意嘅,係當日喺高登極mean嘅留言。依家要幫手嘅係個病人,將來佢會自己一手一腳養大小朋友。

我聽完佢咁講我好傷心,而我亦都會隨時standby幫佢手,但係都要等佢情緒穩定D先得。

好,報告完畢!

最後,希望大家可以對同路人,自己人嘅說話客氣D,俾多D愛,相信香港就會好一點D。❤️
1 Tommy 易呃, 得Tommy 信
2 tommy 有份
3 Tommy 最有同情心 又有公信力
‘假設最後佢先生過唔到呢關,佢哋將收過嘅小量捐款捐返曬出黎。.

如果用左黎醫病,點捐返出黎
如果有份錢唔大 ,醫完都捐到, 點建要遲d先捐

醒啦大家, 要有愛心, 唔好做大愛撚

錢就無,我摺一百隻紙鶴祝福, 佢地收唔收?
你都醒下啦,摺一百隻紙鶴唔洗用錢買紙摺咩
Tuiiiiiii
屌你老母臭閪
唔知你曲線定講真
RIP
係咪要再籌錢喇
目標三球供個小朋友成長基金。 讀到大學畢業
祝你全家生cancer冇錢醫
買保險既重要性
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞