Tommy話骨癌手足想大家一齊救佢

444 回覆
578 Like 39 Dislike
以下係Tommy fb post:
幫手share!!!

今晚有一個唔太開心嘅case想同大家講,我聽完都好心up。#已fc 已經入左院!

有一位手足喺今年年頭嘅時候覺得心口唔舒服,以為係食得多催淚彈,於是去求醫。結果,發現佢有癌症。

咁後生有絕症,以為咁樣係晴天霹靂嗎?並唔係,與此同時,佢嘅伴侶有左佢嘅BB。亦因為免疫力太低,肺部染上炎症(唔係武漢肺炎)。

醫生希望佢盡快接受治療,但係用嘅果隻藥物無資助亦無得claim,佢自己要承擔翻呢個費用。手足好早之前已經同屋企人反左面,無再見面,無辦法要屋企人幫手。因為費用昂貴,希望可以透過大家幫助,再加上佢伴侶屋企人嘅幫忙,能夠儘早接受治療。

之前手足有喺討論區開過post,亦搵過唔同人士幫手,可惜呢件事同抗爭無直接關係,而且時值612、71、初選等大事,唔係好多人關注。佢亦喺fb癌症group開過post,可惜俾藍絲admin踢左。我想略盡綿力幫幫佢,希望大家即使捐唔到錢,亦可以幫手forward出去,俾更多人知。

https://gogetfunding.com/comehelpus/
呢個係眾籌link,入面篇文係手足本人打,更詳細嘅情況可以click入去睇下。

初為人父,仲未見到自己骨肉一面,我希望手足最後可以渡過難關,可以照顧懷孕嘅伴侶、可以見證小朋友出世、唔會缺席小朋友成長嘅每一個階段。

source: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2645637169018260&id=100007160080074
推推 有能力嘅人盡幫
唉依家好多人都冇工開 係難咗啲
幫幫手
唔該大家
大力推
推呀 捐錢師
up
Push
Push
大家有能力幫下
Push
rip
PUSH
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞