【0721 LIVE】衞生署及醫管局4點半疫情簡報會

1931 回覆
26 Like 4 Dislike
同一座有兩個個案而佢哋唔係同一家庭衛生署好似會寄樽俾你哋驗?
東區醫院得悉,其中一名41歲男病人於出院後持續發燒,昨日已立即安排他入住負氣壓病房隔離,初步結果顯示其鼻咽拭子樣本對病毒呈陽性反應,已向衞生防護中心通報結果,並會跟進餘下出院病人的情況。而東區醫院已在有關病房進行徹底清潔消毒,並提醒員工及病人,加強感染控制及注意手部衞生。
276同276p
東區之前好似係8E病房出事?

我諗可以搵人睇CCTV都得了
之前住院時中
原來你老公係牙醫
早期活佛viva群組個堂主好似就係呢種
就東區尤德夫人那打素醫院(東區醫院)昨日(七月二十日)公布一宗外科病房住院病人初步確診2019冠狀病毒病的個案,東區醫院今日繼續跟進曾同期入住同一病室的10名病人,當中五名仍然留醫的病人,其2019冠狀病毒病測試結果皆為陰性,東區醫院會安排有關病人轉至負氣壓病房進行隔離及監察。

另外五名病人已於早前出院。東區醫院得悉,...
似係
而家想睇星期三行會開特別會議有咩講

想記者幫手問下
咁多專家都話要減少個案數目最需要做既係減少人流動 聚集
但同2-3月果波疫情比 其實好多公司都冇再做WFH/輪班工作
會唔會用行政手段要求之前拎過保就業津貼既公司做番社會責任要求佢地非緊急服務以外既做番WFH/輪班工作
畢竟拎得越多津貼其實間公司既人數越多 佢地做野最有效減到社會人流

同埋醫院病房爆發越黎越多 入院時即刻驗已經知做唔切
有冇D咩措施提升個風險管理
應該係改過一次期
否則都唔會咁嘅情況都繼續
根本一開始放陳肇始做局長就係好on9
搵個姑娘做班醫生個呀head
班醫生心諗你條on9咩都唔識 點解要聽你指揮
正解 但點解會比佢做局長
東區醫院內爆發喎
搞咩黎
連登仔成日燈港島冇事...
你見佢醫院好多單問起佢都話低風險 話好少接觸 然後成日都出事
就知擺明有問題
仲要係唔講得既問題 可能係病床之間好近 好易有飛沫噴到 可能係病房冇戴好口罩
加埋病房有食飯時間 其實同房要中招真係冇咩可能會係低風險...

咁多餐廳都中 何況入得去病房既唔多唔少都係有事 抵抗力預會弱
醫院內姐 冇事冇事
做呢個位識得聽老細話乖乖地就得
專業既野交俾下面班專業人士做
升上去比人日屌夜屌,正常人都唔柒升
你幾時見過局長係專業人士
出左新表
傻啦, 朋友住果度>5個都無驗過
苦咩命家嫂,講到陳姑娘好慘咁,條八婆做局長又做唔到嘢就佢有問題喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞