有咩係學車會唔教,出黎揸車先會知既野

563 回覆
419 Like 29 Dislike
我仲以為盲點淨係望到隔離線
點解反手會肥
sor我冇喺香港揸過車
只係一個學習同考核ITEM.

出到黎想點渣你自己選擇, 但佢想考你豬腸.
明白
鄰線dc9篤油要跟住篤油
即係咩意思
咇鳩人
想人讓你就比個五佢
舊式係架,睇畫線就會知係內圈出線嘅cut線
唔係淨係一個考核item,我考車果陣有問過點解。

得到嘅答案係︰推拉軚可以確保你雙手任何時候都掂住軚盤,咁你任可時候都可以按路面情況去控制架車。

而交叉手意味住你回手果陣,雙手會有一段短時間完全離開軚盤,咁萬一雙手離軚果刻路面有意外,你可能會無足夠時間作出適當反應,咁就會有危險。

所以晌香港,交叉手屬於嚴重錯誤,一出必肥。

香港跟英制,好多嘢都比美洲嚴謹。
行路都覺啦
班馬線行人行路都砵鳩你
Agger
Agger, 一出到嚟揸車最唔慣係個車速
要擺武器係腳踏附近
Manners maketh man
屌你老母鳩嗡都唔好害撚死人啦
各有各需要 我覺得外國就算大城市道路設計好似容錯率都比香港高

加拿大有兩次路試 考你多啲嘢 確保你係唔單止識踩油刹車 仲要知道你做緊咩 你過曬兩鑊 冇咁易做公路炸彈
% +-----+-----+-------+----------+
% |     | 推拉 | 交差   | 固定    |
% | 山路 | OK  | FAIL  | Not GOOD |
% | 高速 | OK  | FAIL  | GOOD     |
% | 泊車 | OK  | Good  | FAIL     |
% +-----+-----+-------+----------+
開水撥
考車個陣突然落大雨,要個考官教我開
點解咁多人負皮?你可能幾百米斜路唔洗入1波 但外國落山 成半個幾一個鐘 我多數入1波 唔洗踩住刹車 唔係一陣踩到過熱刹唔到 你就仆街
好多人都唔識
我係去到南區先多返呢D 人情味...(多鬼佬)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞