有咩係學車會唔教,出黎揸車先會知既野

563 回覆
419 Like 29 Dislike
我覺得冇咁誇,個別司機仆街D姐
有人話唔鎖好過鎖,有事起上嚟人哋唔洗爆玻璃都救到你
有睇過筆試內容會識你果兩條
仆街有次影左我 69
點解teslun 都要小心
-去油站入油/充電站叉電
-出迴旋/螺旋處
-出讓線要打燈
-打尖後閃兩下死火燈 = thanks
-閃大燈兩下讓人出先
- 多車匯合位要遞手示意後車讓一讓
-跟牌+10 +15 (安全駕駛 不要超速
-相機位唔會 牌寫70 行71 就影
-違泊衝燈超速罰則 記分制
可以感覺到隔離線條仆街無睇清楚就想cut我條線,佢一令軚過來即刻缽鳩佢。
快線爬頭用完要返中線

現實,快線長線有人霸,仲要見到快線死推,前面保持距離,後面永遠有撚樣推,推嚟把撚。

寧願行中線,快線多心急癲佬。

香港地,出車少啲耐性都唔得
虛心求教 真係想學嘢
改了制 而家唔洗
不過老cf可能會叫人照學
舊式 好似內線讓外線

新式 好似外要讓內

混合唔記得

有錯麻煩指正

反正如果知道邊個路口出 就揀定會好啲
師傅無教你點捲豬腸呔快手咩?識捲既話仲快過捽呔添

利申揸巴士得閒就練下捲豬腸轉彎
你出到咪比你出 撞到都係入曬你數
我睇完
唔係新舊都係第一出口外圈 其餘都係內圈咩
定實際運作有唔同
外國教呢就係永遠第一出口出先行外圈
其餘都係內圈

利申 外國牌
正常cut線要望埋盲點 有啲車同你平排行 你側鏡望唔到 所以要望埋你要cut嗰條線有冇車cut緊嚟或者行緊 尤其係電單車
我未必一定啱,純粹經驗分享
我自己行第3個或以上出口 先行內線 1 2 都行外
而家唔會理佢係咩式, 如果第3個出我會行內線
去到過咗第2個出口就打燈
約莫2 同 3 之間睇下 有無車cut 返外圈 準備入 第3個出口

你行螺旋式 第2個出口出 一多車你係唔會cut 得切出去
跟手就會過咗個路口(地下有實線唔比cut) 硬cut 就撞
最主要係畫線有唔同,以前撞外圈贏多,不論咩情況,新款就外線係cut線嗰個,仲有螺旋式,你跟線行會由內去左外,但都係避免外圈撚霸住外圈同埋撞左都係內圈蝕底嘅問題
累撚死人
的士佬喺馬路係痴撚線
跟牌行要行慢線
下真咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞