【0709 LIVE】衞生署及醫管局4點半疫情簡報會

1636 回覆
17 Like 6 Dislike
講完廢話未 人哋問你每日做唔做到7500個 你咪答做到做唔到囉
源頭不明
政府:you諗you啦
黃大仙係本港唯一內陸地區,所以唔存在疫埠呢個講法,叫都叫疫區喇
同佢上司一Q樣, 戴住口罩個樣都好黑人憎...
仲搵到位講張弛有度唔可以停㗎
講完未呀屌,咪問佢啦
起碼3位數先啦!
基本法授予上班上課唔會受病毒感染
青山道應該
夠清醒
陳肇始:本周六起食肆每枱不多於8人 為期14日
2020-07-09 HKT 16:42

食物及衞生局局長陳肇始宣布,考慮到最新公共衛生風險評估,特別是近期個案顯示,涉及不戴口罩活動帶來高風險,因此要收緊或者減少社交距離措施,星期六凌晨起生效,為期14日至本月24日。

在餐飲業務和部分表列處所方面,陳肇始表示,顧客數目在任何時間都不得超過通常座位數目的6成,亦不得多於8人一桌,酒吧或酒館內則不得多於4人一桌。

針對一些表列處所內進行不戴口罩的活動,陳肇始表示,健身中心、派對房間和卡拉OK場所內,同時處於每一個設施或者房間的人數,將由16人收緊至8人。

另外,夜店和夜總會顧客數目不得超過座位量6成,同坐一桌的人數亦由8人減至4人,戲院和現場表演的公眾娛樂場所內不得飲食。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1536790-20200709.htm?spTabChangeable=0
我估都係關dc9事
其實港共係咪表面就控制人數 實制行緊群體免疫個招 順便配合蟈安法 限制市民集會權
有人出先比入咁
教授而家會唔會想打爆部電視機
你點知的
on9關撚左去樂過
唔多啊
個八婆成日講自己做左好撚多野咁
同林鄭d口吻一樣
吓,好似話咗群體免疫唔WORK
唔係
問你依家做唔做到7500 答乜春?
戲院和現場表演的公眾娛樂場所內不得飲食<睇戲無爆谷食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞