【0709 LIVE】衞生署及醫管局4點半疫情簡報會

1636 回覆
17 Like 6 Dislike
同日本一鳩樣
中完又會再中
所以幾時都話藍絲同廢老應該滅亡
邊度輸入呀?中國定外國?咁問會唔會犯國安法呀?
佢直接答個數字咪算 係咁讚政府做得好 咩料
唔得如果政府要佢閂門咪又要賠錢 依家係俾你去做gym不過限制人數姐
講咁多廢話即係做唔到7500一日啦廢物
講完末
屌你記者會都拉布
屌 講咗10分鐘先答做到7000
可唔可以主動去驗咖
唔係點做官
無恥次次都講好耐
又無大檯
陳姑娘把聲好煩 想講到幾時
全場最多8個點排到
其實dc9係咪最大贏家
陳肇始宣布收緊社交距離措施

食物及衞生局局長陳肇始表示,過去幾日持續增加本地確診個案,決定收緊防控措施,由本月11日凌晨起生效,有效期兩星期到本月24日,具體措施如下:

*食肆顧客人數不得多於座位6成,每枱人數不得多於8人;
*酒吧、夜店及夜總會樣入座率降至在6成,每枱不可以多於4人;
*健身中心,派對房間及卡拉OK,每個房間可容納人數由16人降至8人; *電影院及娛樂場所不可飲食; *其他現行措施繼續維持。

餐飲聯業協會會長黃家和指,明白疫情再次爆發需要收緊規管,預計業界會損失約2成生意,但強調會配合政府的防疫措施,為顧客量體溫、提供搓手液等。他指留意到自規管以來,一直有小型食肆沒有遵守每枱1.5米距離的規定,又指政府在父親節放寬食肆規管之後少了巡查,認為除了市民與業界自律之外,政府都要加強巡查。戲院商會副理事長崔顯威指,只能配合防疫措施,未能估計業界會有多大損失,要業界開會商討,期望政府多支援業界。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2346243
未上水啫
利申已block
到君君講未?
我都想知係邊棟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞