【0709 LIVE】衞生署及醫管局4點半疫情簡報會

1636 回覆
17 Like 6 Dislike
好矛盾
尋晚又唔見佢咁長氣 
洗撚完版未呀on9 趕住打nba定點
拉到俾人話低質就係你呢d傻閪
自推,有冇記者Mon po
我見有人做之前噴D消毒劑.
我就做完走人先用搓手液
所以佢先係咁覆
仲未完
因為藍店要參展
me2
我都唔驚武肺 係街行玩手機比車撞死仲易過中武肺死
陳肇始:當局加強主動檢測 對象包括安老院及餐廳員工
2020-07-09 HKT 17:07

新型肺炎本地確診個案持續增加,食物及衞生局局長陳肇始表示,因應社區群組個案,當局會加強主動檢測,目標對象為安老院與餐廳員工,以及公共交通工具司機,以找出受感染人士,盡快斷絕傳播鏈。

她說,會為目標群組安排私營化驗所進行檢測,衞生署會提供技術上的意見。她又說,在社區提供檢測的18間中醫診所,於過去一、兩天,多了市民前往接受檢測,形容大家多了一份醒覺,呼籲市民不要鬆懈。

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1536799-20200709.htm?spTabChangeable=0
空氣傳播
你唔死都無用
係 意思係意見比咗政府 但政府唔聽
忍多陣,好快到你講
果陣父親節新聞話今年訂位爆過上年,當時一聽就知死緊,實爆。
跟住發現餐廳已經唔再談熱,度度好逼,心唸一定黎料。

gym房由16 個降到8 個??
gym房之前邊有限制人數???
基本法賦予病毒不會透過書展傳染
mon緊我地po
究竟佢講過幾多次張弛有度...
149名確診病人留醫 2人危殆

醫管局總行政經理劉家獻指,目前有149名新型冠狀病毒確診病人留醫,當中2人危殆,2人嚴重,其餘穩定。負壓病床使用率57%,負壓病房使用率65%。

醫管局決定公立醫院老人科和精人科日間醫院,明日起暫停服務。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2346249
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞