[我係分化撚]唔該何桂藍團隊麻煩入一入來

669 回覆
2393 Like 82 Dislike
尋日都有個post屌柒何桂藍
佢都只係避重就輕咁回應
唔係話分唔分化
而係根本初選就係俾大家睇清每一個候選人係點
唔好等入閘之後先黎怨
以下係佢回應

https://www.facebook.com/104809544486282/posts/159349759032260/?d=n

【「唔抗爭,選你入去做咩?」】

注意到不論連登,還是 Facebook留言,也有朋友問到:立場姐姐你入議會唔抗爭,咁選你入去做咩?

今時今日參選,參與議會抗爭與當中的肢體衝突,應該是一個抗爭派、甚至是民主派議員的基本要求。「武鬥」是議會抗爭的必備元素,我亦當然會與其他抗爭派議員齊上齊落。當然,「武鬥」要發揮真正的效用,除了個人的覺悟以外,還必須達到以下兩個條件:

1. 需要盡可能多的抗爭派進入議會
2. 需要議會內所有民主派互相協作,不陷入幾個人單打獨鬥的局面。

而初選的意義,正正就在於此:我們要將對抗爭派議員的要求,轉變成對所有民主派議員的要求。在初選中選出最多的抗爭派,讓抗爭派成為主流,令九月正選即使出現「策略投票」以及「配票」,抗爭派都不會被所謂「大局」邊緣化。

抗爭派成為了主流了嗎?每日透過街站接觸市民,始終還是感受到,網絡輿論與地面民情之間,仍然存在極大溫差。將寫著「一息尚存 力戰不降」的單張遞出去時,不時都會聽到:

「你要乖乖哋啊!唔好同佢哋拗,入唔到去就乜都唔使講㗎啦。」

「如果你入到去都係 DQ,咁我點解要投你啊?」

這樣的思路推演下去,就會是:如果一個候選人的路線,有可能導致DQ,就會造成「浪費」選票。「唔好俾人DQ」、「唔好搞咁多嘢」,仍然是一些溫和泛民支持者的想法;說服他們議會已經無法正常議事,是每一個抗爭派參選人的責任。

面對這樣的落差,我希望做到的,並不是歸邊,不是在「泛民」與「素人」之間作出抉擇——抗爭派要成為主流,我們就需要讓更多的「泛民」支持者,成為抗爭派的一員。
EXACTLY
講真 樓主 睇你D留言似有番咁上下年紀既朋友
上連登 真係匆認真
[長期而有用抗爭戰線] 黃色經濟圈
https://lih.kg/1662356

//我知嘅就係咁多歡迎各位手足補充
我個人比較諗多咗所以唔排除有啲店舖係扮黃講真咁多data好難去fc我自己就真係會入去睇下有冇連儂牆或者memo紙或者幫文宣籌款 所以喺黃店入面我自己會幫襯多啲做得多啲嘅店舖 唔好盲目去順從某一個source FC好重要

e.g.,
Eprint
以我所知其實好多印刷嘅文宣poster 貼紙印刷都係喺e-print做 而因為佢哋唔能夠將香港文宣喺大陸做所以 喺香港印其實係蝕住本咁樣做 我知道e-banner係藍但係e-print係唔同老闆
(識手足係e print做)//
無記錯寫粗口嘅係E Banner,同E Print係同一個集團
https://www.e-print.com.hk/aboutus_group_members
[長期而有用抗爭戰線] 黃色經濟圈
https://lih.kg/1662356

最初講黃色經濟圈嘅時候已經有人講過兩間係有分別

//我知嘅就係咁多歡迎各位手足補充
我個人比較諗多咗所以唔排除有啲店舖係扮黃講真咁多data好難去fc我自己就真係會入去睇下有冇連儂牆或者memo紙或者幫文宣籌款 所以喺黃店入面我自己會幫襯多啲做得多啲嘅店舖 唔好盲目去順從某一個source FC好重要

e.g.,
Eprint
以我所知其實好多印刷嘅文宣poster 貼紙印刷都係喺e-print做 而因為佢哋唔能夠將香港文宣喺大陸做所以 喺香港印其實係蝕住本咁樣做 我知道e-banner係藍但係e-print係唔同老闆
(識手足係e print做)//
你覺得其他黃店會貴過eprint?

又或者有冇試過搵黃店報價?
到時十萬已袋 理撚得你
最好係咁啦
話係就係咩,證據呢
你係咁cooy同一段嘢都無用架喎
1100正評民意要求解釋
好撚唔想見到呢個局面出現
到時見到一個政棍誕生大家唔好怨
我老啦

但做人要一視同仁呀

既然我可能比人感覺係針對性分化

咁當然要證明自己唔係啦
算鳩數啦 佢肯定都係避重就輕咁回應
尋晚佢都出咗個post講埋一大堆廢話

https://www.facebook.com/104809544486282/posts/159349759032260/?d=n
不了
樓主有貼過證據咩
而家佢咪問點解要用呢間唔知黃定藍嘅舖頭,而唔去幫襯黃店囉

佢自己都話聽日會開Post問另一個參選人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞