IT討論區(90) IT狗 有個電字就關你事啦

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
事實係咁
Depends你carry到咩
秋冬手巴就中意馬甲 不過夏天其實無咁多花款 求其恤衫算
咁樣去見囉
你都無j 點Carry
巴打 28 係master grad 定UG grad?
好多公司請個 P 返去
只係聽下電話 做下support
根本複雜少少既 feature 都唔會做
咁緊係有咁平請咁平
肯無償OT
肯做死一間公司
肯underpaid 覺得番工學野重要過搵錢
覺得老細比唔同野你野係比野你學比機會你
想問下如果想轉做web full stack developer 或者 寫App既話。
應該點先增加到有offer 機會
本身自己寫開C# unity, 但寫unity 工真係得好少,想轉做web developer, 前端個以前大學有take過,
早排又上online course 學左node js 同後端。
但仲有好多後端language,同framework 都未學,係咪應該再學多幾種端framework 同language先有資格見工?
想問下一開始沒經驗 係咪要靠寫個網頁出黎當作品,放上github拎去見工? 各位高手可唔可比d建議小弟
UG grad
半工讀?
我26 我都已經覺得好遲
點解咁遲既我末代al 23就grad
應該係pt degree 啦我諗
係呀,讀pt degree
之前我係個貨倉佬
btw 巴打半工讀其實好勁
想問下會唔會有人知 做私人公司inhouse既project 同 接政府project做 最大既分別係d咩?
細個唔讀書
大左要還
半工讀左4年
因為一條囡令我有咁嘅堅持
inhouse 多數無乜project planning
user 講乜就做乜
application 多數for 番internal user 用
會比較多ad hoc 野例如砌下sql 出report 果d
以上講緊d it 只係輔助公司發展既inhouse
做自己product 果d 會要求嚴格d

政府狗就多數跟tender requirement做野
比較上有project plan 同知要做咩
但政府好多唔同project 好難一概而論
睇你叫咩價
有showcase 一定好d(做得好既話)

感覺香港做咩position 都係接近full stack developer
其實都無咩問題
依家fg 個價同幾年前grad 都差好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞