IT討論區(90) IT狗 有個電字就關你事啦

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
超過九成人都中意stay comfort zone
因為熟悉
無轉變 就無risk
唔怕take risk 就唔介意離開comfort zone
呢啲撚樣仆街嚟
你要走 先肯留你
一日唔話走 都underpay你
好中
FG果陣上來連/高燈睇
又話咩唔洗在意,總之個機械人行到就得
果陣睇你地以為玩膠

出來做野幾年先知呢D係大道理
pj做幾辛苦無用, 最終拎獎/拎彩唔係你
係出去同D客見果班
你做到個ui好J backend好快
只不過係老細眼中係正常要求來

唔識人無關係做到曉飛每年咪加幾舊水比你
識人儲夠咁上下profile已經升左職
花左幾年
好多人生教訓 原來高/連登的道理早就講給我聽
我做左兩年野先明
第一年review 吹到你幾有potential 又讚你performance幾好
公司會比多d機會你 等你繼續努力賣命

依家坐得耐左
原來個個fg 第一年review 都係講同一番說話 人工又係加咁多
所以做到sales就轉走sales算吧啦
做intern嗰陣已經明呢個道理
根本冇人會理你係咪做到曉飛
走都唔肯留
錢又話加得少少
更離譜係同你講升職要等到12月尾
仲要唔寫包單一定升職
頭也不回比左信
最終比晒個CEO打飛機
一句well done後就沒有了
有冇爸打做過big four it知唔知惡唔惡做
想問下出面係咪好少用vb.net
柴田妹 2年時間交到貨未
https://lih.kg/1943417
長遠先追到轉工 即係轉工長遠會好過而家長遠
保險銀行應該都唔少仲有用
但新project 應該就無人會揀vb.net
FG如果有份工係用vb.net,做唔做好?
有得揀都唔揀佢啦
轉工個下多數即刻加呀嘛
同埋打工總會有個ceiling
唔使解讀得咁複雜
一個
連bonus先8百萬
嗰個係固定bonus
仲有額外業續bonus
FG 做左一年SI security, 公司今年唔加人工, 是咪應該走
// 呢個世界大把野更值得你上心 屋企人 愛人 朋友 香港獨立 你為左公司搞到自己焦慮 抛低晒其他重要既人同事 會好差勁

往往你會因為太上心公事 忽略其他重要野 跟住個人好 down 最後連公事都做唔好
無錯
最憎啲公司用學野名義迫你星期六,日OT
大佬,1-5返工仲未夠咩
發覺自學通常轉工用唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞