IT討論區(90) IT狗 有個電字就關你事啦

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
code9 冇工番成個月, 感覺好正
冇經濟壓力?
冇, 前公司最近好似大地震, 但個個好似搵到工先走, 都唔知做咩要咁博
本身寫開nodejs react 同vue。apply果陣都係睇住呢d去apply。interview果陣都話係想做frontend多d 跟住唔知點解叫左我去睇另一隻language既framework 同 backend
無所謂 咪都係咁做
佢點你做啲你唔熟既野 佢都未驚你驚啲咩
返工最緊要係咩呀 係錢呀 第二重要既係唔好上心
公司唔係你既 你擔心啲咩 咪on9啦 呢個世界大把野更值得你上心 屋企人 愛人 朋友 香港獨立 你為左公司搞到自己焦慮 抛低晒其他重要既人同事 會好差勁
唉 點解我黎到IT台都要好似係5p台咁 手巴唔得閒做5p台台主喇
正常IT狗應該係訊息量最高既物種
點可以俾人呃
出44k(跟通漲)揼CRUD過世有乜所謂?
摸咁 大腦皮質係演化史上算新近出現 未完善係可接受
我唔知你咩language
但照計datareader拎個select *返黎個result已經拎到每個column既dbtype (好似係)
自己gen返段code出黎唔難
一個月好少姐
3個月先有少少壓力
Fg 好多時都係會咁諗
做一年野發覺上心既人工加幅都係幾舊水就會明
好想搞下自己既side project, 又諗唔到做咩好
1條友整左舊大玩具出黎
CEO成鬼日拎黎打飛機
公司內部貼埋poster推廣
又試過打飛機打到出埋香港去到東南亞
結果差唔多3年我都係冇職升
年尾份bonus只係比廢柴多20%
未計廢柴本身多人工高福利過我
如果你d return data唔係成日改schema, 將你SP最後個result SELECT TOP 0 * INTO tempTableA, 再用你個reader read tempTableA得唔得?
如果你喺同一間公司
個人工長遠追得上你轉工個人工
其他條件相若
你仲會唔會轉工

轉 同一間公司踎得耐會發霉
唔轉 返工為錢 轉工冇得加轉嚟拖柒
44k crud香港其實好多通常要對埋客

搵到咪轉
可能老細counter offer 呢
好似得正府工
好快要宣誓同黑警睇齊
我做vendor
見條友太串 就會遲交兩星期

反而inhouse 自己俾自己deadline
跟足deadline做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞