內向男毒撚根本就係失敗品

216 回覆
854 Like 54 Dislike
崇咩洋,你未去過美國呀?我兩個地方都住過,起碼我未見過一個係唔comfortable socializing 。唔好誤會,我非常同情毒撚,因為我曾經未離開香港嘅時候都係一個有社交障礙嘅人
唔好咁自卑啦,最多俾個屎眼來玩
對唔住囉
仲同佢地聚會都唔啱key
朋友唔使多,最緊要啱傾
加油呀巴打!
邊個話外向仔淨係識吹水唔抹咀冇內涵?
以偏概全個人偏見?
又係扮清高口不對心tum毒撚既臭雞?
全中
係 寧願豐富下自己內心世界
好過成日因為社交搞到成個人唔開心
反正就算依刻有個可以稱兄道弟嘅朋友都好
最後都會有散場嘅一日
毒撚問題唔係靜唔靜
係自卑
想改善但好似沒人比機會同接納
我性格上算毒L,中曬樓主啲點,真心唔鍾意去酒吧玩酒game,亦唔鍾意玩o camp。但係個樣唔毒,會打扮有做gym,而且識扮yo。雖然內心好想快啲收皮翻屋企,但係會繼續派膠搞下笑。無同學會話我毒L,只有熟嘅朋友知我係。
外向毒撚先得人驚
內向不等如冇社交技能呀
內向都可能係有社交技能但因其他原因而傾向唔用出黎
例如係某d場合裡面覺得自己一個比同人相處開心

而冇社交技能有好多因素
例如細個父母唔教/唔識教 係學校又學唔到
又或者一些疾病 好似自閉症/社交恐懼 又抑或學習能力不足以學到足夠多嘅社交技巧

所以要諗清楚問題根源係邊
sor太長跳住睇
出街記得帶尿袋,手機唔可以冇電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞