內向男毒撚根本就係失敗品

216 回覆
854 Like 54 Dislike
得罪講句,喺香港,所有男性內向毒撚都係上一代生仔時生出嚟嘅失敗品。

內向撚根本就冇社交能力,人哋啲世界仔無論係少少人friend gathering/re u,定係好似grad din, 婚宴呢啲咁多人嘅場合都總會搵到自己嘅一席之地,總會有方法r到兩句水嚟吹,不論有冇識嘅人。內向撚呢?有一兩個熟嘅friend都還好,可以成場淨係同佢傾計,冇就只可以好似grad din毒撚咁on99咁企撚咗喺到。如果嗰個唯一嘅friend係世界仔就慘了,成場都要陪住個內向死毒撚冇得周圍識人。影相嗰時就更精彩,冇fd嘅內向毒撚只可以坐撚咗喺到睇人影相,一喺就扮吓嘢做吓其他嘢食吓嘢等人哋唔好發現冇人搵自己影相,有陣時啲世界仔仲會「摺」鳩啲阻住人影相嘅內向毒撚叫佢哋企埋一二邊,啲內向毒撚唔敢喺咁多人面前搞太多嘢只可以成個傻鳩乖乖哋企埋一二邊,見過最正嘅case係有個世界仔問內向毒撚想唔想影相,內向撚話ok,之後個世界仔話「但我唔想同你影wo」,之後就頭也不回咁走開咗,留低個內向撚呆撚咗喺到

有時啲世界仔組隊去落吧飲酒,啲內向毒撚就好撚難做,因為驚去咗自己會好唔自在,唔去又驚感情會疏咗,呢種情況通常只有兩種結局,一係唔去自己留喺屋企打飛機,久而久之啲去咗飲嘅人彼此close咗,form咗自己嘅飲酒圈子,而同個毒撚就會疏咗,一係就去咗,發現自己好撚唔自在,又乜撚嘢酒game都唔識,唔知做咩好,好想快啲返屋企,其他人又開始嫌個毒撚悶,下次就唔叫毒撚嚟了

喺物競天擇嘅環境底下,內向毒撚根本唔可能溝到女,一個係識好多人好charming好傾得嘅世界仔,一個就係閃閃縮縮成日都唔知佢諗乜嘅內向毒撚,係女都會揀世界仔啦,其實根本連比較都唔需要,因為好多女寧願自己一世都唔要隻內向毒撚。內向撚其實心知肚明,自己唔夠啲世界仔嚟,開始有自卑心態,啲女鍾意啲有自信嘅男人,所以啲毒撚更加溝唔到女,更加自卑,然後無限惡性循環loop撚到死為止,只可以日日靠二次元或者其他嘢嚟滿足自己,十足十一個loser咁

內向毒撚根本就係上一代生仔嗰時唔好彩生錯咗嘅失敗品

G持樓主
樓主好波

利申:A0內向毒撚
四個字:社交焦慮
樓主睇咗醫生未
打咁大篇野都唔諗下點進步?
啲內向毒撚永遠都進步唔到架,我識得有隻毒撚試過迫自己social,但發現自己周身唔自在同人講兩句嘢就唔知點做好,然後其他人就自己形成個圈子冇毒撚份,最尾毒撚都係要做返毒撚
tldr
情緒上的徵狀

極度懼怕與陌生人相處
害怕會被人評論的場面
非常擔心令自己尷尬或出醜
害怕其他人發現自己焦慮不安
這些焦慮情緒已經影響當事人的日常生活及工作
害怕與人合作或說話,因為擔心會令自己出醜
避開會成為焦點的場合

我個毒撚fd(唔係我)好似真係中撚哂
我以為我自己已經講得好明顯
慘,中學就係咁
係,自由戀愛、全球化、服務型經濟,每一樣現代化社會嘅價值都係淘汰緊內向毒撚
完全係進化論嘅體現
樓豬好慘
可惜呢個世界唔會有地方容納到呢d人
你個fd都係盡快睇醫生
內向型嘅人對自己內在嘅價值追求會更高
再加上內向唔等於怕醜
所以內向嘅人要改嘅唔係內向而係怕醜
因為咁係等同於無自信嘅表現

利申 infj
其實有啲女仔係鍾意唔出聲嘅毒L

如果世界淘汰內向毒撚會變得更好嘅話,我好樂意被淘汰,只要俾我安穩咁過埋呢世就ok了...

I mean我個毒撚fd
10個內向人可能得1個係咁 其他全部毒撚
建議得閒睇下Quiet 本書
你咁講樓主仲點將自己既失敗賴落內向性格到

大佬丫唔好合理化自己既失敗啦,真正成熟內向既人係識得係群眾中生存,搵到自己既角色,發揮所長。
Btw我係女但我會揀安靜嘅男仔
鐘意沉穩嘅人
毒毒地有時仲好
唔駛煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞