內向男毒撚根本就係失敗品

216 回覆
854 Like 54 Dislike
毒撚們試下笑多啲 望落觀感會好好多
唔識傾計 鳩笑下都好
同埋有冇人覺得好怕dead air呢樣野都好煩
有時個腦真係諗唔到咁多話題
身邊d朋友都係怕dead air
真係好難搞
笑其實都有學問
我諗有d人會覺得自己笑聲唔好聽
對住陌生人反而可以9吹兩句
對住識但唔熟嘅人真係好焦慮
SAME
不過其實好清楚只係逃避緊
有時啲朋友聚會有啲識但唔熟嘅朋友嘅朋友
對佢唔反感但真係冇乜共同話題
有陣時剩低我同佢
唔知同佢噏乜好 理同唔理佢都尷尬
平時又唔想淨係同我best frd傾計
好似冷落佢或者搶走佢朋友咁
一係就我join唔到佢哋話題
於是自動退出
嗰best frd問我出唔出嚟我都揾藉口推
宜家孤零零一個WhatsApp冇人揾我
我都係
同啲見得一次嘅人反而唔驚
半熟會怕自己做錯咩令人討厭好壓抑自己
自覺樣唔錯 係棚牙柒
笑又唔係 唔笑又唔係
開心
當你內向左廿幾年,乜鳩都自己做嘅時候,你就發現自己一個更開心
因為唔夠熟 私底下了解唔夠多
btw 覺得d人handle到4個人以上嘅社交場合真心勁
我通常一多過4個人就完全出唔到聲
熟到嘅人通常得一兩個係同一個圈子
真熟嘅dead air 冇乜所謂。
識但唔熟果d 就最怕咁,唔知講咩好
你太在意人點睇 其實有時唔識講野唔重要
最重要既係對人既態度 你會唔記得一個人講過咩
但會記得佢待人處事既態度
多啲禮貌多啲笑容 印象已經差好遠
中point,建議樓主pin呢個
講得好好
如果嗰場啲人我都frd嘅就冇問題
反而因為可以同唔同人都有計傾
唔驚會好似搶走人哋朋友咁
不過如果佢哋咁啱都join咗同一個活動就仆街了
佢哋會一齊傾活動入面其中啲人講得好開心
而我唔識嗰啲人就完全join唔到話題
鳩坐係度俾人冷落
原來你一直以嚟係咁樣睇我
枉我仲當你係BFF
唔好咁啦你地
以為係自己開po
已經完全放棄哂d所謂社交,識女仔

反正唔會成功,咁亦冇需要開始去試
你細佬冇一樣中,咁你覺得係咩導致佢變成咁
天生性格?
你咁講令我諗返起小學時有啲同學仔
嗰時都唔會睇咩外觀有冇錢咩出身㗎啦
但總有啲人係特別怕醜,嚴重害怕成為焦點
要佢答問題會啞哂講唔到嘢,塊面會紅哂
嗰時大家都係笑吓,覺得佢性格就係咁
可能呢種人大個就係變成內向毒撚
中晒
幾得意喎
反而係反應強烈嘅bb先變內向
仲以為好靜對咩都冇反應嘅先係內向

之前睇過啲關於introvert extrovert
呢個社會普遍都覺得extrovert先係好
但其實introvert都有佢嘅價值同優勢
佢哋多數係有好強嘅同理心、移情能力
佢哋觀察力高,識閱讀空氣、睇人眉頭眼額
心思細膩,諗嘢會傾向全面有唔同approach
但好少被人表揚呢啲嘢
好似大家都定義咗內向就係唔好咁
但我唔認為係咁
呢個世界係要有extrovert嘅同時又要有introvert
因為唔同工作崗位、角色都需要呢兩種人存在
垃圾樓主加垃圾樓主朋友 呢啲係要練㗎垃圾 一句周身唔唔自在就放棄 咁咪低你做一世A0內向毒撚囉 垃撚圾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞