asso一年入HKU 你問我答

177 回覆
16 Like 61 Dislike
何必呢
大家都係一大 入到嚟就咁高咁大啦
再講 你估而家一大真係仲咁馨香咩

Ps同你一樣直入一大
你係今年讀space 升翻hku?
咁今年讀asso的確有運 好多轉asm 有啲直頭冇exam
exam都講明比你open book
所以下屆asso攞唔到我講嘅野作準都啱嘅
Btw呢啲都係sem2嘅事
想講sem1臨完先轉online
個grade點其實一早判左
好酸
屈機
asso爆4仲難過中文拎3
樓主勁喎 仲要係 reg 科大師
啱呀 水泡科都係科
總之入 U 畢到業就得啦
點入? I don't care
住得好撚遠唔想成日翻九龍灣間濕鳩工廠學校
yep 入到 U 要同全世界人爭
啲淨係笑人嘅連登仔應該 gg
冷氣軍師就收皮啦
睇咩報紙多?
我好求其 手機訂閱左Economist 同SCMP
見到Topic吸引咪㯲入去睇吓
特登搵啲太深英文嘅報紙反而睇得好辛苦
asso嘅讀書模式係點
如果遇到啲豬隊友會唔會拉低自己個grade
會 不過唔會影響太多
翻學個排 一上完lecture 就會寫notes
好多人問我點解派左lecture notes仲自己寫notes咁on9
一來係我有寫notes習慣
二來asso啲野好多都係背,唔似得DSE咁刁鑽要操好多卷
三來將成大疊lecture notes濃縮成一本筆記溫書易好多
.
Pj方面我比較靠自己 唔係好信得過gpmate
冇乜遇過freeride 因為都識睇人揀gpmate
但有遇過gpmate雖然好用心,
但打出嚟嘅野一係direct copy,一係好九唔搭八
一係啲grammar 錯柒晒
我最後話幫佢哋改少少,其實幾乎成份自己做過晒
咁我真係唔知佢可能Hkcc同space唔同掛
但我覺得你唔可以用人地DSE分嚟踩低話我攞唔到A+
當年我都係asso yr1升yr1 hku
轉眼已經year4
不過我唔係讀business
thankyou
羨慕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞