asso一年入HKU 你問我答

177 回覆
16 Like 61 Dislike
DSE得4寸人grammar差 真係多謝曬你
樓主幾勁 我當年得enf一個
可能

所以我咪講咗就算你考多次dse,都未必有多次5**
HD好高分入U?
Asso hd入U真係易好多
只係有班人講到自己勁過dse直入嗰班咁
3點幾 唔係特別高
Asso hd鳩背就得
講真唔洗點用腦
最少我個科係
3.5咩科?
可能科科唔同啦
我嗰科好燒腦
可能考試可以背
但平時project論文好睇你有冇料
如果Y1文科想入HKU BA 讀space好過hkcc
cc year 1 必修既英文同中文都唔會派A+, CC又冇A-, 爆4相對難D (當然勁既一樣爆4, 但最多可能只係去到4.3)

同埋最緊要CC文科YEAR1會逼你讀一科普通話, 你唔係講開既話你會比NDS/ 講開個D屈你機
Engine
咁當然要突出 一日百鳩幾個學生黎in 個個都爆4 點樣impress到個prof.等佢記得你好重要 但又唔洗太誇張造作

個人覺得 英文講得fluent 有自信一定係基本先
其次要畀個prof.睇到你對嗰科有熱誠(or at least有興趣)
再加啲對自己以後career嘅憧憬/expectation 清楚自己嘅前路(扮吓野都要

都好取決於interview嘅形式
科科唔同好難講 written test就另計啦 但英文fluent有自信一定有好印象先
engine interview唔重要喎
點解咁講
我鳩in都有offer
你勁去in得嘅個個都爆4 唔睇interview睇咩
Hku engine有3.6就有得in
咁爆4入唔到 3.5入到 唔係睇interview睇咩⋯
知唔知佢有冇in過
我識人爆4乜都收唔到 之後佢搵咗programme leader傾先發現HKU搞錯咗啲嘢 最後就收返佢
其實我覺得兩睇
cc氣氛設施師資環境點都一定好過太空
cc淨係圖書館啲自修位已經屌打晒太空 同埋上堂冇咁悶 大部份老師都識得點樣同啲學生互動

year1 要讀嘅科同文科冇乜關係
普通話呢個係最伏 好彩上年有pass fail
電腦 同埋一課邏輯
數學
一科溝通
所以想讀得開心D既話CC肯定好D同chill d, 但想快D走同chur d就space
hkcc啲老師起碼會同你有講有笑
上堂氣氛幾好都會間唔中有gag聽下
啲功課都係慢慢派慢慢做

space唔洗旨意之餘 第二堂已經開始喺度講asm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞