asso一年入HKU 你問我答

177 回覆
16 Like 61 Dislike
你iae上邊個嘅班?
U睇interview好重 識人爆4HKU唔收 反而3.5入到HKU
Academic English同DSE英文兩回事黎唔識用其他scholar嘅idea/ paraphrase/ 搵source/ 落reference DSE英文幾高分都無用
Scarlett
太空同hkcc比 資源差好遠
太空係比意志力 自管能力好嘅人

上堂唔洗旨意有氣氛會有gag 聽
淨係聽住一個人對住notes讀足3個鐘
yr1報hku使唔使principal nomination?
你講緊principal recommendation scheme?
我知道報FBE 嘅話就有用
如果你係想入Hku FBE ,封信會夠你一命
其他faculty呢
問其他fac 就唔清楚
不過好似有啲fac會未必睇
通常有5 5* 會覺得可以食下老本
之後就知柒咗
唔洗,不過要reference letter
Condition 係 semester GPA 3.7 或以上
多謝你幫我改
screen out 最多咪關 GPA 同 邊間U 事
HR撚得閒睇咁多咩
不過interview個陣就應該會問下咁囉
我都係A-
細佬都係
Dse炒粉>FD>HD但之後quit咗做野(之前心態差讀唔撚掂)>做咗兩年野覺得冇咩工好選擇>又報HD>今年收到埋土offer(已meet)
有咩好笑

無論入u/asso, 都有人5** ,英文科無A/A+

考既野又唔係一樣,就算你個fd再考多次dse佢都唔一定拎返5**啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞