asso一年入HKU 你問我答

177 回覆
16 Like 61 Dislike
就放榜 對自己冇乜信心
覺得會入asso 又決心想上翻U嘅 歡迎提問
預左比人屌後門狗
純粹想解答下大家嘅疑問
諗起一年前嘅自己真係因為入asso搞到頭都痛撚埋
.
利申Space Aba,收到 A&F 同 BA conditional offer
GPA幾多
樓豬當年dse 大約幾分,jupas 頭三放咗咩?
我仲諗緊如果成績唔好入bu, cityu bba好,定asso上三大好
同樓主經驗一樣,諗住從此洗底
但其實心理上永遠都係ASSO仔
Sem 1 2都爆4,Sem1全科A+
語文科點A+
Best 5 20
Jupus頭三唔記得了,因為收到得20分都入唔到想入嘅科所以基本上亂排,淨係記得放左UST Sci
.
最後有BU商科offer 但我份人太固執想入三大,於是reject offer 報asso搏一搏
當時都糾結左好耐 10個有9個都唔支持我
你dse 讀邊幾科elective?
點解會放ust science,但最尾入business?
語文科嚟講淨係讀過IAE同EAP,即係英文科
本身我DSE Eng有4,入到asso有優勢,因為普遍asso仔英文都一般
其實個course好簡單,要求你作文多,仲要不超於600字心諗DSE操卷都唔止啦
其中一份仲要係gp work ,姐係每人打得150字
只要執靚份作文 check好grammar
用啱source打好reference就得
總結如果英文底好 完全唔需要擔心
如果英文底唔好 就每日睇多啲報紙 執翻靚仔啲grammar啦
Chem bio econ
理商人 放Sci放busi都冇乜所謂
如果各位揀咗/要行asso入UGC/3大呢條路
Year 1就博盡讀好佢
咁又冇乜 我唔會形住自己係asso仔 已成過去
心態問題 而且條路自己揀
我reject offer入asso ,最後入得翻三大,假若有啲非三大水泡科嘅唔抵得而笑鳩我係asso仔,真係完全唔覺得係咩一回事
你覺得而家既你考唔考到dse 30 分入kongu anf?
Asso升U難度應該同dse攞3差唔多
有冇請槍先
如果冇就真心佩服
醒起DSE雞未必有ac提問 咁我講多少少
.
其實外界一路講到讀asso有幾辛苦
我覺得都係個句 心態問題
Sem1成績最重要 讀3個月到
Asso堅持3個月同DSE堅持3年
邊樣辛苦啲真係唔洗講都feel到
而且asso asm都佔GPA
如果你勤力底,好自然會執到將份野靚靚仔仔,求滿分
同朋友對答案又得,問lecturer點樣高分啲又得
衰啲講句你請槍都得
揾gpmate揾翻啲勤力有心嘅
遇到爛gpmate就自己一個屌晒成份pj
唔好浪費時間求佢地做野 分分鐘佢地鳩做拉低你個grade
而且翻學時間自己reg
我就reg一星期3日上堂4日dayoff
比起DSE日撚日補課真係輕鬆好多
得閒就周圍玩下 專注學業之餘放鬆心情好重要
千其唔好淨係識埋頭苦幹
.
利申非asso打手,絕對佩服DSE成功人士
HKU A&F 好似Best 6 29
Btw難講,我諗一半一半啦,考DSE嘅時候的確有啲不在狀態,不過我諗呢個唔係藉口,係勁嘅點失手都係勁當時都有考慮過retake,只係比身邊嘅人阻止
難比較
不過有識得讀相關科嘅人可以問 幾方便
Btw其實請槍都幾危險 識人請槍做MGT pj但個槍手打嘅全部都係out syllabus ,唔知佢最後grade點呢
矛盾左添不太佩服sor9
樓豬心入面佩服
但係假設有人笑尻樓豬後門仔
佢自我感覺良好 唔理人點睇
水泡科就真心唔太佩服假假地都有過水泡offer
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞