[良心經濟圈] 英國物業篇 – 地區簡介(1)

289 回覆
104 Like 3 Dislike
或者揾工行先都可以既
HMO如果你揾著個唔好既Area做黎都冇用
上網有人話Salford唔好 但我自己覺得幾好住

Sale遠D 但係出名好住
errrr 真係唔知 好似中部會多D
留名
有冇巴打熟英國稅?
如果我賣香港自住物業去買樓要畀咩稅?
本來諗Birmingham
但上網睇過話係全英國最危險城巿
好多Stabbing 同搶野

唔知點揀好
(英國逃生圈)在英港人應立即就地各市郡組織香港移民協會
負責
、同英國政府協調聯絡
、協助組建築公司興建 小香港 有秩序集中安置港人
、協助就業就學醫療
、了解當地人文化 避免排港事件
、了解當地人需求為當地人服務賺取收入 有需求有生意靈感後係全球集資及安排移民創業
、協助收購當地農場/古堡提供食品及旅遊收入
、協助建立工廠提供食品加工/生產其他文創醫療產品
、協助建立小巴中巴大巴交通線
、協助建立儲蓄社集資/量入為出發展社會
、協助建立超市全球搜羅資源供應及賺錢
、協助聯絡新教教會建立救濟制度 自行幫助港人不耗當地資源

紅色警戒 逐步建立港裔英國人基地 建立經濟圈流動性自給自足
點樣check到間房起左幾耐同租用年期淨返幾多架?
樓主 想問你點入行?
同問
搵屋嘅話,請問如果LEEDS有冇話邊D區域推介?或者唔建議?
THX
明白 支持樓主
+1 高汁呀
支持樓主
by the way How about Brighton
係leeds讀緊書雖然都未算太熟個城但可以講下
Hyde Park同headingley呢兩個區主要都係學生住,所以可能會嘈啲,同埋聽講會有零星嘅mugging同burglary,但我自己就未經歷過
麻煩啲嘅區就有Chapeltown Seacroft Beeston呢啲
至於好啲嘅就有roundhay, 嗰到仲有個好大好靚嘅公園
不過我自己覺得leeds啲交通都幾濕鳩,一到收工rush hour就會塞到傻而且冇其他公共交通(只有巴士)
多謝你嘅意見!

物色地區真係好難,唔熟識地方,經你提醒上網查下個crime rate,真係比較多老笠甚至風化案...
其實每一個town都總會有幾區特別差,google下”xxxx town rough area”就可以知更多
投資最弊一樣野,就係只睇正面,而忽略負面後果,比人拖租點算?維修保養點算?公家地方清潔點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞