[良心經濟圈] 英國物業篇 – 地區簡介(1)

289 回覆
104 Like 3 Dislike
之前上網搵過有人話Salford 好多東南亞人治安麻麻
想問下係咪真既?

另外都想知少少關於Hulme / Rusholme 果邊
同你上面講過既New Islington 比的話會唔會差好多?
想問下House 同Flat既價錢差幾遠? 如果一家四口想搵三房,大約預幾多到?
高汁文 推
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%A1%94%E4%B9%8C%E7%8E%9B%E5%A1%94%E6%B3%95%E5%8D%A1%E5%A1%94%E5%B0%BC%E5%93%88%E5%A8%9C%E5%8F%AF%E9%98%BF%E4%B9%8C%E9%98%BF%E4%B9%8C%E6%AC%A7%E5%A1%94%E7%8E%9B%E6%8F%90%E4%BA%9A%E5%9D%A1%E5%87%AF%E8%B4%B9%E5%8A%AA%E5%95%8A%E5%A5%87%E5%A1%94%E5%A8%9C%E5%A1%94%E8%83%A1
塔烏瑪塔山還有另一種拼寫方法,「Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeaturipukapihimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu」,全長92個字母。這種被稱為「正規」的拼寫方法僅在最近才出現,當地毛利人已經把寫着地名的路標樹立在了山腳下,並且宣稱是世界最長的地名。但有威爾斯人[誰?]認為,這個地名純粹是要把威爾斯的長地名蘭韋爾普爾古因吉爾戈格里惠爾恩德羅布爾蘭蒂西利奧戈戈戈赫(Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch,58個字)比下去而已。
同問,好似係某個post聽過類似講法,不過唔多記得
Sale我用Google Map約略睇落都唔錯,近郊得黎又唔會太遠,市中心又fulfill到日常生活需要
想睇下bristol
Crawley係比較大ge鎮 交通係方便 不過https://www.plumplot.co.uk/West-Sussex-violent-crime-statistics.html
咁講啦 上網有其他既post都話Salford治安唔好 但我個人覺得Salford盤係治安唔錯 (都要睇邊個area)而我tg group既Manchester巴打都同我意見一致 覺得Salford冇上網講得咁差
Lm
THX 樓主,幾個PO都好高質
想問唔介意悶同凍 有無邊個細城市/鄉郊地區可以介紹 主要想租樓同生活成本低 對工作無乜要求(肯做廚房幫工/搬磚/摘生果) 會唔會好難搵工
利申:- 2003年 London king‘s college 畢業

以下我只是講當年的情況,20年後應該好大分別

當年我住Greenwich (zone 2)
有火車直達 charing X ( zone 1) (一個鐘 2班 ,車程約30分鐘)
由 charing X 可以行去唐人街 同 college, weekly pass (zone 1-2 無限撘)係~20磅一星期

唐人街附近打工 4磅 一個鐘 , 每日 6pm -12 / ~5日per week

12:00 撘 night bus 返 Greenwich ~45分鐘
雖然 疏 ,但好準時的

我地3人 每人一間房,我份最少 400一个月

其實我建議 人隨工走,先係香港search 下 London 啲 B&B , 再以每星期續租,去到 London 再搵工 及 感受一下環境,就算最worst case 係London 搵份快餐樓面都好易, 可解決大部分生活費

當年 London 以外的城市 好難搵工
同小心遇到 黑鬼區, 治安好差,我建議即走 唔好留
樓主可唔可以講講初到埗流程,例如冇地址又好難開BANK A/C,但係未開BANK又冇理由袋咁多CASH係身,好唔安全,因為冇野做可能要一次過交半年- 1年租,唔通帶成5000-10000鎊係身?
想問吓手頭上有錢做首期,想問英國銀行借錢買樓

佢要嘅工作證明要我工作幾耐先真係做到按揭
係想做residential mortgages,我哋5 years limited leave to remain仲算唔算resident?

如果係Buy to let又會點?

謝謝你
有無人有諗過如果第日份工係倫敦/小城市,買樓買升值潛力高既地方再租出去,利用份租金幫自己租屋
lm
有一球 Full Pay 可以買咩樓
唔該晒樓主

好人一生平安

想問下樓主點睇Man隔離果個Stockport
巴打會唔會係城市評分中加入蝗/黑警指標

是關我係個FB group 度,有人share 話Milton Keynes好多黑警退休後過去住,佢係果邊重俾和X和搞,報完警拉咗人後有退休黑警揾佢叫佢唔好上庭搞事
你直接email/onlinde chat 問下英國 building societies……
Leeds, Liverpool Sheffield, Bolton, Nottingham etc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞