(小心貪便宜母女)人地免費讓琴,你跟住轉手去賣

338 回覆
23 Like 290 Dislike
件野係屬於佢地 所以佢地冇犯法
但佢地欺騙物主 利用佢既無私 從中獲利唔道德 受到網絡公審都合情合理
咁有條友仔願意免費送錢畀你用,舊錢點用係你嘅權利啦
屌你有咩道德高地可以拎
人哋屌你唔係因為可以企到道德高地
係你啲論點弱智
頂多咪誤導
但依家物主唔係無目的性咁送俾對母女 佢係希望環保轉贈 送俾有需環既人喎
根據你個logic
好多野都係無野好拗
我俾錢個流浪漢買野食,佢轉頭拎左去賭
要分財產轉讓同持有權同使用權既話
係無野好拗架

但呢個社會係有social norm

社會規範是由社會學家指出「人們共同認可及遵守的行為標準」的一個普遍現象。這些標準包含了某種道德意味,是被一般人認為是「對的」,是以「應當」並加以遵守的標準,不論它們是否有用或有效。打破社會規範的成員往往會受到不成文的懲罰,例如被污名,藉以讓對象在群體中受到孤立

所以根據社會學,個老母俾人唱都係正常社會現像
唔好為拗而拗啦
咩試咗一秒都係試咗
唔啱所以轉售
上面有人用過「原主人」𠵱個term
仲話要「過問佢意見」
佢哋跟本覺得個belonging權仲有部分喺個贈送者度

我話佢講得有啲難聽
跟手又俾人屌

我覺得個女人係錯
只係個角度同佢哋唔同
跟著就俾一堆盲撚搬上斷頭台做稻草人
佢轉頭又同你拗秒數架喇
個logic係屬於你嘅嘢你有權決定點樣用
點樣為拗而拗,你駁到依樣嘢先講為拗而拗啦

你都幾撚無聊,針撚住秒數而唔係個邏輯
冇錯,D人乜柒都可以轉售
認真,我最近想學琴,但金錢有限,如果早d 識你就好。我可以定期拍片映相俾你,到最後如果我唔需要部琴會問你想點處置
上面嘅留言我從來無講過老母做得有幾啱,佢嘅行為係抵畀人講,但同時又吹佢唔鳩漲
唔好扣帽子同幫手做延伸唔該
一個社會人云亦云
人屌佢屌 唔爬文又係咪social norm?
電子琴學壞手勢,收二手電子網琴好過,其實同啲二手真琴差唔多錢,但好在唔使俾錢tune
睇#2呢條ON9仔比成個連登圍屌
好睇過樓主果單野
我試過一個雙雪櫃$100賣俾人
本來開$500
佢話佢好窮 又單親

之後約左佢個日又話唔得閒
第二日又話要睇住個女

後尾我睇佢Facebook
先知佢係有樓放租
佢想平買我個雪櫃去放出租個度
可能未夾到時間
就係咁拖住我呢邊

攪到我唔夠時間轉賣
最後我免費送左俾第2個人
所以啲人咪屌佢賤,讓琴者想送畀人自用
佢拎到之後馬上轉售圖利
佢可以係咁短時間內轉售明顯想拎嚟賣
跟住你又話用咗一秒都喺用
我又幾時話過你「講過老母做得有幾啱」呢?
扣左你咩帽仔呀又?延伸咩呢又?

馬克思主義都好撚合符邏輯架
現實咪又係一舊屎
分清楚現實同邏輯未?
Yes
又鳩屌 晒氣
你用兩個acct交替咁覆 唔辛苦咩
用1秒同用1年都係用咗
有乜問題
自用個用住你詮釋啦
仲想死撐 柒到 不過你咁厚臉皮 人無恥則無敵
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞