召喚瑞典既巴絲

149 回覆
9 Like 3 Dislike
都係你比較胸襟闊,畀我可能向報館投訴間巴士公司
冇bno?
關事既咩
有點解唔去英國
一來冇bno
97前出世但父母無知 冇申請
二來冇諗過去英國
競爭大壓力大仲大把排華同中國人
去個邊真係諗都覺辛苦
同樓主你一樣
英國加拿大好多大陸人唔太想去嗰到
諗緊點樣可以係瑞典紮根
係 一多大陸人就變番香港咁
想去一啲國家 係可以注重生活而唔係注重物資
下一代都生活得好啲
有點解唔去英國
一來冇bno
97前出世但父母無知 冇申請
二來冇諗過去英國
競爭大壓力大仲大把排華同中國人
去個邊真係諗都覺辛苦
同樓主你一樣
英國加拿大好多大陸人唔太想去嗰到
諗緊點樣可以係瑞典紮根
係 一多大陸人就變番香港咁
想去一啲國家 係可以注重生活而唔係注重物
下一代都生活得好啲
咁樓主你有咩打算
睇下讀完呢幾年
儲到錢就去working holiday
睇下搵唔搵到工 搵到咪stay

想請問Working holiday可唔可以打full time工
小弟做IT 見當地都有唔少機會
有冇當地做野既巴絲分享下
原本準備去exchange 但係因為肺炎取消咗希望下半年去到
請問有冇人知resident permit依家點搞好
香港領事館又唔做permit, 又去唔到其他地方搞fingerprint同領證
online application到可以揀邊個mission abroad?
online application係指申請visa?

我之前apply果陣追過其他post,見到人建議如果唔想上海北京既話就揀東京新加坡,於是揀左東京。

但後尾email問過東京,佢地話如果我係香港居民,本身又唔喺日本住既話,就要搵上海北京處理我既野(我同佢地講我係香港人之前佢地都同我講唔洗喺日本整permit,叫我去到瑞典先搞,所以我諗東京本身都係無呢個服務)

最後無影響申請結果
整permit方面我係book瑞典當地既Migrationsverket,入左境先整

結論係apply果陣可以鳩揀一間
之前有同領事館confirm過幾次
可以照搞 你用北京/上海領事館都冇問題
特衰護照本身入境係免簽3個月
所以你可以帶相關文件(eg decision letter)入瑞典境,到時再去當地搞fingerprint同領證
申請residence permit (1年以上study)
即係揀邊間都冇影響 佢都係會叫你去到瑞典先整? 不過依家武漢肺炎都唔知比唔比我入境
thanks!
無錯,如果唔想去上海/北京既話就要去到瑞典先整
祝你順利入境
咁decision letter都係香港領事館出? 洗唔洗係application到講明我想入境先搞而唔係我揀個間領事館到?
唔該哂 唔好意思咁多問題
我嗰陣online application填上海領事館,system叫我搵領事館嗰陣就email上海嗰邊
當中有好多次追佢哋email,因為領事館班人好慢好官腔
總之就係強調你唔會去鄰國去唔到中国內地做biometrics, 叫佢send decision letter嘅soft copy俾你就得
理論上你print呢份嘢出嚟+工作/入學證明就順利入到境
同埋俾當地大學錄取嘅學生係有travel ban豁免,可以照飛
唔該哂
補充一下
因為鬼佬做野一時一樣,我講下我自己經驗

上海領事館當時同我講一定要親身去拎decision letter,北京就話如果本人去唔到就授權親友幫我拎

可以去香港領事館拎decision letter(親身上去拎hard copy,上到去寫個case number俾佢 佢會print出黎俾你)

btw email過晒駐北京/上海/東京/香港領事館+Migrationsverket,香港永遠都係覆得最快通常一兩個工作天就有答覆
即係上海呃人?
咁係咪唔洗理上海 直接skip左佢去問香港領事館就得?
你可以問咗香港先,最好朝早email(因為覆得最快)
問完有可能佢會射個波俾北京/上海
不過都係強調你冇任何親友喺中国同埋你有疫情你唔好去就得
面對佢哋咁慢咁官腔係要靠煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞