召喚瑞典既巴絲

149 回覆
9 Like 3 Dislike
Ching 而家係Stockholm住緊?我下個月會去Stockholm做嘢,好驚識唔到朋友可以留tg傾吓係嗰邊生活嘅嘢嘛?
另一半喺到讀PhD
我跟埋過去
肯學本地語言係好事 亦都有一定幫助
但真係唔好expect佢哋會因為咁當你係自己人
好多中東移民都講得好流利 但佢哋都只可以群返佢哋嗰邊啲人

雖然瑞典睇落好open minded
但其實只係表面嗰浸 只不過將歧視收喺心入面
尤其今次pandemic真係表露哂出嚟
你介唔介意留自己嗰個?
之前口口聲聲話口罩冇用嗰個流行病學「專家」
而家又改口話會同政府重新考慮口罩嘅功能

有樣嘢同香港唔同
就係瑞典人好proud of 自己國家 包括政府
情況就好似當日大陸嗰個話信政府唔怕嘅大媽
但今次都有唔少本地人鬧政府
明知行錯棋都要行落去
住緊Stockholm +1
悶就真係悶,不過我自己住得好舒服
你都係去做嘢?
🙋‍♂️係Stockholm 做野
巴打係做啲咩
首先你要識svenska
Deutsch 難係難在有啲字會水蛇春咁長同大部分字會分陰陽中性
Svenska 感覺發音會比Deutsch 難啲 但grammar 比 deutsch 易啲
咩城市?
我嚟緊都會去Stockholm 讀PhD
都係背嫁啦
之前讀西班牙文又係啲字分陰陽
人都癲
IT Dog 唔譜 svenska
唉 我都想做個it dog
到到都好似缺呢類人
但我睇住啲code真係會跳樓
咁多巴打住Stockholm

好鐘意ice hockey,之前有去過Djurgårdens 交流

好想過去生活,如果本身個人好chill 個到好岩生活
以前係4年永居+1年入藉
啱啱上個月改咗,work permit 44個月永居
至於44個月點計法就好似未有細節

同埋依家國會傾緊考慮將來要考語文+文化試先可以入藉
突然加強難度⋯
永居係咪唔離開得瑞典
連旅行都唔得
都唔係突然,一直都陰啲陰啲收緊緊
其實google下啲瑞典相關新聞e.g. the local se就會搵到好多報導
瑞典近年因為人口暴漲問題,啲人不滿資源分薄曬
為咗解決問題就搵外來專才/留學生落手狂踢人走

就連瑞典人都冇例外
以前瑞典人申請非eu伴侶去瑞典住係冇完全規範
朋友早兩年打算跟瑞典仔男友過去瑞典,先發現又改咗,連瑞典人都要求一定嘅住所面積+收入下限
住幾大都要理⋯⋯
唔係讀書唔係做野
不過將來都想留係度做野 繼續住瑞典
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞