召喚瑞典既巴絲

149 回覆
9 Like 3 Dislike
真係好撚正
lm 去過exchange 覺得瑞典真係好宜居 返嚟香港之後depress咗好耐好想移過去 但本身大學讀文科是咪可以收皮
有冇考慮過讀master轉行?同過當地升學組傾過,佢哋話香港搵唔到工嘅科嚟到瑞典都係差唔多狀況
係咪即刻覺得香港好chur透唔到氣
我都讀埋啲乞衣design科
唔知點搵工
有冇例子~~
你要我俾例子我又諗唔到
但我幾鐘意當地環境同氣氛,冇香港咁緊張同大壓力
覺得自己係生活唔係生存
25日以上 AL, 果25日有allowance 好似$3xx .
Allowance 可能間間公司唔同, 但最少25日假期係法律
office 7月- 8月初通常好少人返工
點樣可以搵到當地升學組
去北歐旅行,係得瑞典人 笑9我/擺明睇你唔起

好撚仆街
你做埋啲柒嘢咋?
唔識瑞典文會唔會生存唔到
咪似足你依d態度囉
有良好英文底嘅話, Swedish 唔太難學
Grammar 仲簡單過英文. 同英文一樣都係 Subject-Verb-Object
Vocab 會棘手啲, 始終lexicon 都係Germanic 底, 識德文會易明啲
FSI 係 level 1, 代表識英文嘅話, Swedish 會好易學

另外, 識swedish = 識 danish + norwegian. 買一送二
------
Stockholm 去過四次
轉機有時都會出去玩下
同香港比嘅話就... 香港太都市化, Stockholm 同正常歐洲城市無乜分別

夜生活嘅話比較少 (?), 無乜點見過nightclub (可能我見得少)

食嘅話都少貴, 歐洲價錢 (SEK 同 HKD ~1:1). 無記錯 dinner 一碟 mashed potato + meatball ~200 SEK
交通都幾方便, Stockholm central 依靠地鐵. Suburb 就大部分依靠巴士
同歐洲其他國家一樣, 去其他城市都係火車
------
fun fact: Stockholm Metro 係狗鐵 manage, MTR Express (High Speed Rail Stockholm - Göteborg)

希望呢啲資料幫到你啦
(我自己都想去 Sweden 住)
搵唔到工算唔算生存唔到?
咁又唔會生存唔到
工亦都唔會完全冇
不過一個唔識Svenska嘅人喺到生活
就好似一個唔識講廣東話嘅南亞人喺香港生活
你自己諗吓 重點係呢到冇Official嘅唐人街
即係冇重慶大廈之類聚腳嘅地方

利申:唔係想貶低任何種族 但係有種族隔膜亦都係事實 尤其瑞典人係出哂名passive-aggressive
歧視你唔會出哂面 甚至唔會好似英國人咁講嘢有骨 你真係完全唔會知佢哋個心諗乜 所以有時遇到啲擺明歧視我嘅 我有時會覺得咁樣明刀明槍夠直接
試過排隊上巴士我排隊尾 排到我嗰時個司機即刻閂門 有啲上咗車嘅人見到都叫佢開返門比我 但佢就開車走
咁仆街? 有冇投訴?
唔計中餐館/華人超市真係有唔識svenska 都返到嘅工咩?
下⋯洗唔洗衰到咁⋯
求心理陰影面積
交通有冇咩特惠野
係咪都會有張交通卡買
多唔多人踩單車番工
都幾鍾意踩單車代步 好chill
大把
識個希臘人讀緊Master
一句Svenska都唔識但有幾份part-time請佢
生活完全冇問題 成日出去飲嘢
哈哈其實好小事
亦都係咁耐以嚟唯一仲記得嘅事
坦白講 話冇嬲就假嘅
但投訴佢除咗令佢有機會冇咗份工之外
對我完全冇幫助
所以Don’t take it personal
將會去skåne某u讀書,南部同stockholm啲瑞典人生活上大唔大分別,似唔似樓上講啲咁慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞