召喚瑞典既巴絲

149 回覆
9 Like 3 Dislike
南部據聞治安比較差
因為多難民
尤其Malmo
不過其實歧視就大部分Caucasian為主嘅國家都有
加上今次pandemic之後啲人更加抗拒Asians
我個人覺得比起英美澳呢啲無端白事都會埋嚟撩你甚至出手打你嘅國家 喺瑞典你嘅人身安全會比較有保障啲
但我唔敢講100% safe
早幾星期就有幾個Asian戴口罩坐T-bana
跟住比人撩 最後出埋手打佢哋
係其他乘客出手制止先無見紅
可能我黎得唔夠耐或者毒撚少出街
我係Stockholm住左一排都無遇過咁出面既歧視
呢排見多左人戴口罩(雖然都係得幾個)
但全部都唔係亞洲人

btw巴士司機閂門呢件事係近期(武肺後)先發生?
好單車friendly,周街都有人踩單車
Pandemic之前呀
嗰陣係同太太一齊 佢因為呢件事唔開心咗好耐
因為其實係佢之前嚟過exchange
嗰陣幾鍾意呢個國家 所以揀返呢到讀上去
我自己就kind of 預咗會有類似嘅嘢發生
因為細個喺英國讀書嘅時候真係出親街都比人搞嗰陣真係出個門口都祈求唔洗比人撩
講清楚先, 有三個system: SJ, SL T-bana, SL Pendeltåg
- SJ 係national rail (我估你講得 Stockholm, 應該唔太care national rail 啲 fare)
- SL Pendeltåg 係 Suburban/Commuter Rail (類似法國RER / 德國啲 S-Bahn), 穿梭市郊同城市嘅 "火車"
- SL T-bana 係地鐵 (Metro)

交通有冇咩特惠野

--- 地鐵
地鐵一程 37 Kr (印象中無咁貴, 但係check 返原來係咁貴)

地鐵有月票年票嘅, 7/30/90/365 days. 405/930/2700/9770 Kr
https://sl.se/sv/kop-biljett/#/periodbiljett
唔識swedish 唔緊要, contextual clue

普通adult 通常無乜特惠嘢, 月票呢啲就係特惠嘢 (?)
反而學生就學生價, 都平一截

--- Pendeltåg
Commuter rail 啲fare 係另外計, 特別係如果你出咗 Stockholm County Border (e.g. T-Centralen -> Uppsala C), 要另外有個 Uppsala Pass (for UL)

Pendeltåg 都有月票, 30 day - 1730 Kr (UL/SL)
https://sl.se/sv/kop-biljett/#/kombinationsbiljett
Combination Ticket (Kombinationbiljett)
---
係咪都會有張交通卡買

Ref: https://sl.se/en/eng-info/fares/sl-access/

SL access card 同八達通差唔多. 張嘢 20 Kr.
我淨係坐地鐵用, 但係成個 SL network (+巴士 +輕鐵 +Commuter ferries) 都用得.
---
多唔多人踩單車番工

有, 多就一定唔夠 Netherlands 多...
都係正常歐洲城市水平.
單車呢樣嘢其實都 integrate 咗落普遍歐洲人嘅日常生活, 你踩單車唔會係奇葩

你住城市嘅話, 單車都唔係一個差嘅選擇
不過要記住, Stockholm 好撚大, 特別係成個 Metropolitan Area, distance 都比較長, 同埋 stockholm 好多島...
(試過坐巴士坐錯方向, 完全唔知去咗邊)

都幾鍾意踩單車代步 好chill

歐洲大城市啲 infrastructure 都會有單車support
例如坐火車會有得擺單車, 有啲路會有單車路, 有啲就同車並行.
Stockholm 啲路唔係話特別窄, 所以我覺得唔係太危險
---
渣車就... 建議唔好渣入城市
無記錯入城有 congestion tax
---

戴返個頭盔先: 我通常淨係去旅行/layover, stay 都唔係stay 太耐, 有啲detail 係純粹自己對北歐有興趣, 做research 睇wiki
呢度有個 discord server, 有興趣嘅話你可以入去睇下
https://discord.gg/7W3u3K3
英國岐視其實真係好嚴重
由其小朋友對小朋友
所以冇乜點想移去英國
諗住瑞典好啲 起碼支持我地
不過就算有呢啲事發生
都唔係日日有既 咪當佢份人劣質
始終生活都係要過~
exchange半年 好中意嗰種悠閑生活態度 簡簡單單好慢活 啲prof成日大時大節叫班學生去佢屋企開party

但都同樓上講嘅一樣 佢地唔會主動幫人 因為覺得咁樣係睇唔人 但如果你開到聲都一定有人好熱情幫你手 啲人普遍英文都幾好

夜生活就一定無香港咁精彩㗎喇 但成個歐洲都係咁 nightclub 佢地都有 但一般唔會好似其他國家咁大搖大擺 反而係樓上鋪 要你識門路先搵到 不過嗰陣大學有自己nightclubs 唔知其他學校係咪咁
好有心既巴打
多謝巴打整合
仲有冇瑞典巴打share生活上遇到啲咩啊
其次主要想知入藉會唔會好難
malmo?
有無巴絲住Umea?
巴打住邊?
巴打住邊? malmo?
巴打係咪有打羽毛球
上年買左球拍, 淨係打過一次咁多😂😂
咁北嘅地方應該冇
晚打係呢邊讀書?
返工
原本買左8月中機票返香港, 而家要改期
林鄭柒婆落地獄
好慘
Lmlm
push
20萬去瑞典會唔會好危
仲要帶埋我個兩隻貓
學生哥又要襯早走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞