fresh grad唔想比家用

304 回覆
73 Like 4020 Dislike
講堅$10000蚊夠你出面住劏房同生活,宜家可以租3星級酒店)+ 日常飲食(無人叫你日日每餐食50蚊一個餐)

利伸:搵$50k 都照食街市2x蚊雨餸飯,或者帶飯/麵office 食(759平價通粉+半罐醬)
家用比幾多真係講心
佢地對你好 做仔既自然識飲水思源
佢地對你唔好你都唔洗對佢地好
搬出去住 同佢兩個斷晒所有關係

決定前聽一聽
https://youtu.be/y7yRDOLCy4Y
交一萬不如搬出去
攞返d尊嚴
話給佢地 你賭錢欠人好多錢 所以沒錢
燒比你老豆老母啦
依家就係叫樓主搬出去住唔俾家用呀
你試下撐開個屎眼睇下個標題 講到明唔想俾家用你就衝出嚟話出去租屋唔work冇錢儲 做乜鳩姐你
就算餐餐都50 一個月咪大概四千幾
租個24小時studio 做嘢都係4k 左右
點計都平過家用啦
如果你放得低感情嘅搬出去 先係對自己最好
7000夠租港島細唐樓位
2000蚊水電費
係要洗衫煮食自己做自己出錢
turn out洗費大概$12000-13000

但你就可以財政獨立
同埋你唔自己住嘅話好多daily skill都未必識

所以搬出嚟住啦
一個人住
租工廈 水電媒
食平少少
七八千都夠
憑自己實力生存到依家、點解要俾家用?屌你老母
最好快啲獲毛主席接見
最多比1千
有錢既話事
問都多餘 嗰嚿錢已經夠你租好過劏房既屋 走啦
搬咗出去都比2千
住酒店都只係3千一個月
人工15000 比10000 佢地 咁你食屎?梗係唔比咁多
樓主今世已接近玩完,我係你就俾5000算。你出到黎住一闊三大,仲諗住點買樓?你自己搬出去住,即係由hard mode轉落nightmare mode咪盞玩死自己
同屋企住,再用綠表買居屋又好,自己申請居屋又好,好過月月駛成皮幾出去住。

住屋企,食屋企,家用就一定要俾既。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞